Zwangerschapswens

27 augustus 2009 door  
Geplaatst in Zwangerschap

zwangerschap-wensZwanger raken en een kind krijgen. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld.  Tenslotte kregen miljoenen vrouwen eerder een kind. De normaalste zaak van de wereld is het zeker niet, juist nu ik zelf om mij heen verschillende situaties mee heb gemaakt in en rondom een zwangerschap. Zelfs wanneer het allemaal niet zo gemakkelijk ging, menen toch veel moeders en vaders dat de geboorte van hun kind(eren) de meeste indruk heeft gemaakt. Alle emotities die worden losgemaakt, de tegenslagen en of alle onzekerheid die je voelt als aanstaande ouders heeft een behoorlijke impact op je leven.

Kortom het krijgen van een kind is zo gewoon nog niet.

Stoppen met anticonceptie

Als je samen met je partner besluit om te stoppen met anticonceptie, betekend dit uiteraard niet dat je meteen zwanger raakt. Je lichaam heeft de tijd nodig om zich aan deze verandering aan te passen. Als je kort geleden gestopt bent met de anticonceptiepil, kan het zijn dat je gedurende een aantal maanden nog niet regelmatig ovuleert. Voor iedere vrouw die zwanger wil worden, kan het van belang zijn vooraf te weten wanneer de ovulatie plaats vindt.

Wanneer ben je het meest vruchtbaar
 

De ovulatie vindt meestal 14 dagen na het begin van de laatste menstruatie plaats, ervan uitgaande dat u een regelmatige cyclus heeft. Ongeveer 24 tot 36 uur voordat de eisprong plaatsvindt, neemt in de urine de hoeveelheid van het hormoon LH (Luteiniserend Hormoon) toe.  Dit hormoon bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de mogelijke innesteling van een bevruchte eicel.  Tijdens de ovulatie heb je de meeste kans om zwanger te worden. Er zijn verschillende factoren die een belangrijke rol kunnen spelen bij het niet ontstaan van een zwangerschap. Tussen je 35 en 40 ste jaar neemt de natuurlijke vruchtbaarheid af.  Daarnaast kunnen spanningen, roken, coffeïne – en alcoholgebruik de kans op een zwangerschap nadelig beïnvloeden.  En dan zijn er ook nog verschillende medische factoren.

Wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar

Je bent al een paar dagen over tijd, hebt een raar gevoel in je buik maar ben je nu zwanger, of niet? Het is zo op het oog best lastig om vast te stellen of je zwanger bent. Misschien ben je over tijd door gezondheidsproblemen? Of word je juist nog wel ongesteld terwijl je al wel zwanger bent. De allerbeste manier om te testen of je zwanger bent is vanzelfsprekend door thuis of bij de dokter een zwangerschapstest te doen. Door de bevruchting gaat het lichaam van de vrouw stoffen produceren die tot doel hebben de zwangerschap in stand te houden. Een van deze stoffen is het HCG (Humaan Choreo Gonatrophine), dat aantoonbaar is in de urine van de vrouw. Het HCG wordt door de placenta geproduceerd en komt daarom alleen voor bij zwangere vrouwen. Zwangerschapstesten zijn gebaseerd op het aantonen van HCG in de urine. Als u een dag na het uitblijven van de menstruatie een zwangerschapstest uitvoert, is de betrouwbaarheid acceptabel. U moet echter wel bedenken dat veel zwangerschappen in een vroeg stadium spontaan afbreken. Een vroege positieve reactie biedt geen zekerheid ten aanzien van het voortbestaan van de zwangerschap.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine die hoort bij een goed begin van een zwangerschap. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een baby met een ernstige aandoening. Heeft u een kinderwens? Slik dan extra foliumzuur voordat je zwanger wordt. Foliumzuur bevind zich in verse groenten, fruit en volkoren producten, aangezien je aan het begin van een zwangerschap deze vitamine extra moet nemen. Is het eten van deze produkten niet voldoende en juist daarom is het zo belangrijk om een voorraad in je lichaam op te bouwen. Bovendien bent je te laat als u pas begint op het moment dat u weet dat je zwanger bent omdat je dan al een paar weken zwanger bent. Het is belangrijk dat je bij de bevruchting al minimaal 4 weken foliumzuur heeft geslikt. Je kan daarom het beste met foliumzuur beginnen vanaf het moment dat je zwanger zou kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer je stopt met anticonceptie. Lukt het niet om direct zwanger te worden? Blijf dan gewoon foliumzuur slikken. Je kunt deze vitamine zonder problemen maandenlang blijven slikken.

Na 10 weken zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig voor het ongeboren kind.
Dit is 10 weken na de eerste dag van uw laatste menstruatie.
Je mag dan gewoon stoppen om foliumzuur tabletten te slikken.

Zwangerschap die valt in hoop en teleurstelling

Jaarlijks besluiten in Nederland gemiddeld zo’n 10.000 paren dat ze een kindje willen.
De helft is binnen een half jaar zwanger. Tien procent is dat na een jaar nog niet.
Bij vijf procent lukt het in het tweede jaar ook niet. Zij komen na 1 tot 1,5 jaar proberen in aanmerking voor medische hulp bij zwanger worden.
Vruchtbaarheidsproblemen zijn voor mannen en vrouwen even groot.
Voor alle paren waar zwangerschap uitblijft is eenderde te wijten aan een slechte zaadkwaliteit. Bij nog eens eenderde ligt de oorzaak bij de vrouw. De andere gevallen ligt de oorzaak bij beide, of is de oorzaak moeilijk te bepalen.
Zowel bij mannen als vrouwen tikt er een biologische klok, naarmate je ouder word neemt de zaadkwaliteit en -mobiliteit af.
Voor stellen die ooit al eens samen een kindje hebben gekregen, kunnen toch dezelfde vruchtbaarheidsproblemen ontwikkelen.

Reacties

1 Reactie op "Zwangerschapswens"

  1. Louisa op 2 juni 2010 21:03 

    Ik ben moeder van 2 tienerdochters 17 en 15. Een alleenstaande moeder, ondertussen he ik een nieuwe partner van 24 jaar. Ik zelf en 41 jaar. Een kinderwens voor een derde is er altijd geweest, maar gezien de situatie is het er niet van gekomen. Nu ik een nieuwe partner heb, die ook een kinderwens heeft lijkt het reop dat er hopelijk toch ooit een derde bij komt. Mijn twijfel is hoog, gezien mijn leefdtijd. Mijn vorige zwangerschappen was het snel raak, nu zijn wij al een tijdje bezig zonder positief resultaat.
    De teleurstelling is groot iedere maand, stoppen of ermee doorgaan? Wat voor tips hebben jullie voor mij?
    Ik ben wanhopig!

    Groetjes Louisa

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...