Zwangerschapssymptomen

27 augustus 2009 door  
Geplaatst in Zwangerschap

zwangere vrouw Elke zwangerschap verloopt anders. De één heeft nergens last van, de ander heeft van begin tot eind last van allerlei ongemakken. En ervaart daardoor de zwangerschap niet als een prettige periode. In dit artikel staan een aantal mogelijke klachten op een rijtje, met daarbij adviezen om er zo min mogelijk hinder van te ondervinden. Hopelijk helpt het jou om inzicht te krijgen in de welbekende zwangerschapssymptomen, bij aanhoudende klachten ten alle tijden de hulp in schakelen van een arts of verloskundige.

 

Hieronder de 10 meest voorkomende kenmerken in het begin van een zwangerschap

 • Uitblijven menstruatie
 • Grotere en gevoeligere borsten
 • Vermoeidheid
 • Last van misselijkheid en eventueel braken
 • Last van de hormoonhuishouding, schommelend humeur
 • Duizeligheid
 • Veel plassen
 • Meer vaginale afscheiding
 • Voorkeur of afkeer voor bepaald eten/drinken
 • Constipatie

Als de zwangerschap in een verder stadium is kunnen er andere zwangerschapskenmerken optreden. Heel herkenbaar want het hoort in de meeste gevallen bij het zwanger zijn. Maar desondanks kan het knap lastig, vervelend of pijnlijk zijn. Daarom hieronder een verzameling van veel voorkomende zwangerschapskenmerken met de daarbij behorende adviezen.

Bloedarmoede of ijzertekort

Als je je gedurende langere tijd erg moe en slap voelt, kan dit komen door bloedarmoede. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Door vanaf het begin van de zwangerschap een ijzerrijke voeding te gebruiken, kun je proberen bloedarmoede te voorkomen.
Wanneer er echt sprake is van een ijzertekort, dan zal je verloskundige of huisarts staalpillen voorschrijven. Vlees, volkoren graanprodukten, peulvruchten en goene groenten bevatten veel ijzer. Vitamine C bevordert de opname van ijzer in je lichaam. Drink daarom bij elke maaltijd vruchtesap of eet verse groenten of fruit. Neem als tussendoortje eens een paar gedroogde abrikozen

Duizeligheid

Door je zwangerschap zijn je bloedvaten iets verslapt, waardoor je bloed wat trager stroomt. Bij plotselinge bewegingen kun je een beetje duizelig worden. Niet iets om je erg ongerust over te maken. Vraag eventueel aan je huisarts of je wat extra ijzer nodig hebt.

Lage bloeddruk

Ook kun je door een wat lage bloeddruk duizelig worden of zelfs flauw vallen, wanneer je plotseling opstaat vanuit een liggende houding. Door gespannenheid kan dit verschijnsel nog toenemen. Voor de baby en voor je zelf kan het weinig kwaad. Open de ramen voor frisse lucht, leg je benen iets hoger (het bloed stroomt dan naar je hoofd) en ga op je linkerzij liggen.

Wisseling van emoties

Tijdens de zwangerschap kunnen je emoties sterk wisselen. Om niets barst je uit in een schaterlach of huil je tranen met tuiten. Niets van aantrekken, het gaat vanzelf over.
 

Aambeien

Krijg je last van aambeien, reinig dan je anus met lauw water in plaats van toiletpapier, neem de tijd op het toilet (niet te veel persen), eet veel fruit en drink veel. Heb je erge pijn, vraag dan je huisarts om een goede zalf.

Urineverlies

Door de druk van de baby op de blaas kun je soms urineverlies krijgen. Oefen de bekkenbodemspieren door ze regelmatig aan te spannen.

Heftige jeuk

Heb je jeuk of kriebels, smeer dan eens wat babyolie op je huid.

Je bent misselijk

Doe in ieder geval het volgende, als je last hebt van misselijkheid:
neem thee met beschuit,
eet veel kleine hapjes,
eet weinig vet,
drink veel.
 
Maagzuur krijgt de overhand

Je baarmoeder is inmiddels zo groot dat je maag een beetje in de verdrukking komt. Het maagzuur uit je maag kan hierdoor soms naar boven worden gedrukt en in je slokdarm en keel terechtkomen. Die oprispingen zijn onaangenaam. Als je hier last van hebt, is het handig de volgende adviezen op te volgen.

 •  Verdeel je voeding in kleine porties over de dag.
 • Eet rustig en kauw goed.
 • Kijk uit met scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, alcohol, vetrijk voedsel, pepermunt, koolsoorten en veel koffie en thee. Waar je last van hebt, verschilt per persoon.
 • Draag geen te strakke, knellende kleding.
 • Heb je vooral ’s nachts veel last, zorg dan dat je hoofd iets hoger ligt door een extra kussen te gebruiken of het hoofdeinde iets hoger te zetten.
 • Als je toch maagzuur voelt opkomen, probeer dan een glas lauwe melk of een paar lepels vanillevla.
 • Blijf je last houden, bespreek het dan met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen eventueel medicijnen voorschrijven.

Kramp

Bij kramp kun je het beste de spier oprekken en daarna masseren. Een glas extra melk kan soms wonderen verrichten. Heb je last van tintelende benen, rek dan de spieren van je kuiten. Soms helpt een kussen onder de benen en neem voor het slapen gaan een warm bad.
 

Opgezwollen handen en voeten

Tijdens de zwangerschap hoopt zich veel extra vocht op in je lichaam. Soms zie je deze vochtophoping in je voeten en handen. Leg daarom in bed een kussen onder de voeten, spoel voor het slapen gaan de benen af met koud water en masseer en beweeg tintelende handen.
 

Last van je bekken

Het lopen gaat aan het einde van de zwangerschap wat moeilijker. Krijg je echter te veel last en heb je pijn, dan kan het zijn dat je bekken instabiel is geworden.

Geef toe aan je vermoeidheid

Heb je het gevoel dat je veel moet slapen, geef hier dan gewoon aan toe.
 

Moeilijke stoelgang


Door de hormonen die vrijkomen, kun je soms een slechte stoelgang krijgen. Drink op de nuchtere maag een glas lauw water, eet vezelrijk voedsel en rijp fruit (druiven, peren, vijgen, pruimen).
Zwangerschapsstriemen of striae
Helaas kun je weinig doen tegen de striemen die rond de navel of op de dijbenen verschijnen. Na de bevalling worden ze wel wat lichter van kleur, waardoor ze minder opvallen.

Gevoelige borsten

Je borsten worden tijdens de zwangerschap gevoeliger en groter. Draag daarom een goede zwangerschapsbeha.

Schimmelinfectie (candida albicans)

Een schimmelinfectie in je vagina kan een geelwitte, reukloze afscheiding veroorzaken. Je partner kan hierdoor jeuk en uitslag aan zijn penis krijgen. Vraag je huisarts om een middel, dan zijn de klachten snel voorbij.

Reacties

10 Reacties op "Zwangerschapssymptomen"

 1. Anoniem op 6 augustus 2010 13:17 

  Ik zit nu ongeveer 3 maanden aan de pil, maar ben in juli hem enkele keren vergeten en dan ook nog eens 2 keer diarree gehad, dus was ik al niet meer echt veilig. Ik ben nog steeds maagd, maar eind juli is er een kans dat met voorspel sperma of voorvocht bij mij is binnengekomen. Ik heb 1 dag daarna 3 dagen gebloed van mijn regels omdat ik de dagen ervoor mijn pil niet had genomen. Nu zijn we 2 weken later, en ik ben steeds heel opgeblazen, lage buikkrampjes (allebei vooral onderbuik), veel vermoeid, veel eetlust, 1 keer bruinverlies gehad, enkele keren roze afscheiding, en op de 13e dag heb ik 1 keer bij het afvegen na het plassen een beetje bloed gehad, en voor de rest van de dag niet meer, alleen nog maar een beetje roze afscheiding. ’s Avonds en de dag erna hetzelfde. Ik kan ook niet lang op mijn buik liggen, dat doet pijn. Mijn vingers zijn opgezwollen, en mijn borsten zijn gevoelig aan de buitenkant Ik ben mijn pil sinds 2 weken terug juist aan het innemen en moet na vandaag stoppen, dus ik ga morgen een test halen. Maar hoe groot schat je de kans dat ik zwanger ben, en is het te vroeg voor een test? Groetjes

 2. Anoniem op 29 januari 2011 18:50 

  Hallo mensen die dit lezen,

  Ik ben 16 jaar oud en ben er sinds vorige week vrijdag achter gekomen dat ik zwanger ben van mijn lieftallige vriend. Ik heb last van buikkramp, soms een scheut van misselijkheid, bruinverlies, jeuk! En een slecht humeur echt niet te geloven. Jammer maar helaas heb ik het besluit moeten nemen om het weg te laten halen aankomende maandag. Voor alle meisjes die door hetzelfde heen gaan als ik. Je hebt de beste keus gemaakt.

 3. moontje26 op 15 februari 2011 19:29 

  Hallo mijn naam is Monica ben 26 jaar oud.
  Ik hoop dat iemand me kan helpen.
  Wij hebben een zoontje van 2 jaar.
  We willen ooit nog een tweede kindje maar nu nog niet.
  NU moest ik vorige week maandag ongesteld worden.
  Ik heb wel die dag wat bruin bloed verloren, het leek oud bloed en heel licht roze van kleur.
  Ik gebruik een anticonceptie pil.
  Ik ben ook suiker patient en ik slik metformine 2×2 per dag.
  Nu heb ik het weekend een zwangerschapstest gedaan. Deze was negatief maar toch voel ik me anders dan anders.
  Ik zit in twijfel om nog een test te doen.
  Of zal ik wachten tot me volgende menstruatie ??
  Ik slik wel medicijnen en daar gaat mij om.
  Ik hoop dat iemand me een tip kan geven van wat ik moet doen wat het beste is.

  Gegroet Moontje

 4. daantje op 17 februari 2011 19:29 

  Hallo Monica

  Ik ben geen arts maar wil je laten weten hoe ik erover denk.
  Mijn advies voor jou zeker omdat je suikerpatient bent zal ik met de klachten die je hebt naar de huisarts gaan. Je hebt al een kindje van 2 jaar, dus diep in je hart zul je vast wel weten wat je moet doen. Ga op je gevoel af en doe wat jou het beste lijkt.
  Veel succes ermee

  Groetjes Daantje

 5. Nance op 26 februari 2011 02:32 

  Hallo allemaal,

  Ik heb sinds een week last van enorm pijnlijke borsten (net achter mijn tepels) en ze voelen harder aan dan anders.
  Ook heb ik last van krampen in mijn onderbuik (mijn darmen of iets anders?).

  Door mijn psychische toestand ben ik sowieso al snel moe en prikkelbaar.

  De laatste keer dat voordat ik ongesteld was ben ik 1 keer mijn anticonceptiepil vergeten en mijn menstruatie daarna was anders dan anders. 1 dag heel erg heftig en daarna een klein beetje donkerbruin vocht. Normaal gesproken ben ik 4 tot 5 dagen ongesteld.

  Het zou ook stress kunnen zijn, maar nu met die pijnlijke borsten (wat ik nog nooit eerder op die manier heb gehad) begin ik toch wel te twijfelen of ik niet toch zwanger ben.
  Ik durf ook niet echt een test te halen of het aan mijn vriend te vertellen.

  Wat moet ik nu doen?
  Een test halen en afwachten wat daar uit komt, of het gelijk mijn vriend vertellen en samen een test doen.

  Groetjes,
  Nance

 6. Rosa op 30 mei 2011 19:05 

  Hoi ik ben Rosa, ik ben 19 jaar ik moest vorige week ongesteld worden maar ben het nog steeds niet.
  Vorige week dinsdag kreeg ik rare soort ontlasting in combinatie met doorzichtige slijm. Als ik opsta krijg ik steken in mij baarmoeder. Zou dit kunnen duiden op een zwangerschap?

 7. Meisje op 9 november 2011 22:58 

  Ik heb afgelopen weekend best wel hele erge ruzie gehad met mijn vriend. Ik heb vorige week dinsdag voor het laatst seks met hem gehad. Nu heb ik tot en met maandagochtend bijna niks gegeten en sinds maandag weer wel (omdat het weer goed was). Ik was alleen sinds deze paar dagen maandag erg misselijk in de ochtend, moet steeds vaker plassen en heb al langer redelijk veel (gelige) afscheiding. Vandaag was dat toevallig wat minder, maar afgelopen dagen wel! Ik heb online tests gedaan ,en daar kwam uit de ene dat ik zwanger ben en uit de ander niet. Mijn menstruatie vindt ongeveer over 2 weken plaats. Ik ben verder wel aan de pil. We hebben ook geen onveilige seks gehad, maar omdat ik alle symptomen heb, wilde ik het toch even vragen. Ook had ik vandaag een klein beetje bloed, maar echt maar een heel klein beetje op een wc-papiertje, Ik heb gekeken en dacht dat het misschien een sneetje was, maar toch maar ik me zorgen Kunnen jullie me alsjeblieft helpen? Ik maak me echt heel erg zorgen en ben pas 16 jaar (bijna 17)

 8. Miranda op 23 december 2011 07:07 

  Ik ben Miranda en ik ben 17 jaar. 3 weken geleden rond 2 december heb ik seks gehad. Tijdens de seks was het wel mis gegaan want de condoom schoof eraf en hij was dus aan het klaarkomen. De condoom zat nog in mij en voor de zekerheid ben ik diezelfde dag de morning afterpil gaan halen. Binnen een week was ik weer ongesteld dus dat moet betekenen dat de pil heeft gewerkt. Nu zijn we weer 3 weken verder en merkte dat mijn buik gisteren zo opgezwollen was onder, ben over tijd, en heb alleen urine verlies en moet veel plassen. Ik ben hartstikke bang kan iemand mij helpen?

 9. vlinder op 28 december 2011 19:31 

  Momenteel heb ik bijna alle kwaaltjes die hierboven genoemd staan, maar de testen die ik gedaan heb zijn nog elke keer negatief. Sinds vandaag last van wat rozige afscheiding en ook geen normale periode gehad, alleen maar een paar dagen donkere kleur afscheiding en een klein druppeltje bloed rood. Sinds 2 dagen ook erg last van zuurbrand, vooral wanneer ik op de buik lig. Zou ik nog te vroeg geweest zijn met testen?

 10. Bliss op 17 mei 2012 12:34 

  Hai,
  Ik heb vorige maand een Amoxicillinekuur gehad van 7 t/m 11 april.
  Ik zat op dat moment in de een na laatste week van mijn pil.
  Op 20 april ben ik gestopt vr de pauzeweek.
  Ik ben toen wel een paar dagen ongesteld geworden.
  Nu heb ik van 13 april op 14 april gemeenschap gehad; dit was
  2 dagen nadat ik was gestopt met de kuur.

  Nu ben ik in een paar weken tijd bijna 5 kilo(!) aangekomen.
  Mijn borsten lijken gegroeid en ik heb een buikje(?).
  Deze voelt gespannen aan en mijn borsten ook.
  Ik ben de afgelopen weken erg moe en voel me ‘anders’.

  Nu heb ik gisteren (al) een test gedaan; deze gaf na 3 á 4 min.
  een horiziontale streep aan maar verdween weer na een min.
  of 5. De controlestreep stond er al wel meteen dus is de test goed
  uitgevoerd.

  A.s. dinsdag moet ik weer ongesteld worden, maar heb wel een
  vreemd gevoel wat mijn lichaam betreft.
  Weet niet wat ik ervan moet denken..
  (heb 2 zoons, van 14 en 17)

  Groetjes, Bliss

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...