Vliegen met je peuter

5 mei 2009 door  
Geplaatst in Vakantie en een dagje weg

vliegen-met-je-peuterEen spannend avontuur voor peuters om te gaan vliegen. Peuters zijn nieuwsgierig en vinden vliegtuigen leuk, maar vergeet niet dat jouw peuter geprikkelt word door verschillende eerste indrukken. De grootte van een vluchthaven en vliegtuigen kan een behoorlijke impact geven aan jullie peuter. Druk, groot, stressende mensen, lawaai en  iedereen heeft haast. Een klein vliegveld verdient de voorkeur. Probeer als ouder je kind mee te nemen in dit spannende avontuur, vertel hem over alles wat je ziet het geeft je peuter rust. Tenslotte vertrouwt jullie peuter volledig op jullie, geef hem de rust die hij verdient.

Kinderen tot twee jaar mogen op schoot van één van de ouders zitten. Je betaalt zo’n tien procent van de gewone prijs van een ticket. Probeer bij het boeken of bij het inchecken ervoor te zorgen dat je met je hele gezin bij elkaar komt te zitten. Vaak kun je bij het boeken van je ticket gelijk je stoel reserveren. Als jullie een verre reis gaan maken, vraag dan meteen of er kindermaaltijden geserveerd worden aan boord.

Wees alert in de vertrekhal

Ouders let vooral op in de vertrekhal, zorg dat één van de ouder een oog op de kinderen houd en de ander regelt het inchecken etc. Door de drukte en de nieuwsgierigheid van kinderen kan een ongeluk of het zoekraken in een klein hoekje zitten. Verlies je peuter geen seconde uit het oog, Vergeet niet uw kind een identiteitbandje om te doen met naam adres en uw mobiel telefoonnummer en een noodnummer.

 Tips voor tijdens het stijgen en dalen

Tijdens het vliegen moet je ervoor zorgen dat er meer gedronken word, de lucht is droog die in een vliegtuigcabine hangt dit kan hoofdpijn veroorzaken. In je handbagage een neusspray meenemen is ook aan te raden, vooral als je kind verkouden is. Bij een verstopte neus ontstaat er nog meer druk op de oortjes dit kan erg vervelend zijn. Tijdens het stijgen en dalen kun je het beste  je peuter wat laten eten.

Handbagage tips

Hier een lijstje met wat je nodig hebt als je gaat vliegen met peuter.

 1. Luiers
 2. Billendoekjes
 3. Vochtige washandjes
 4. Setje kleding
 5. Bronwater (mag alleen in verpakkingen van 100 ml)
 6. Drinkbeker
 7. Favoriete speeltjes, boekjes en/of knuffel
 8. Iets te knabbelen zoals soepstengels, snoepjes
 9. Neusspray

 Regels met betrekking tot handbagage

Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden van max. 100 ml per stuk worden meegenomen. Deze moeten in een doorzichtig plastic zakje vervoerd worden. De regels gelden voor vloeistoffen zoals water en andere drankjes voor consumptie. Ook geld het voor toiletartikelen zoalstandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes.

Drie uitzonderingen voor vloeistoffen die je wel mee mag nemen:

 1. Babyvoeding voor gebruik tijdens de reis
 2. Medicijnen voor gebruik tijdens de reis 
 3. Speciale dieetvoeding voor gebruik tijdens de reis

Je peuter heeft een kinderziekten mag hij dan vliegen?

 Is je kind geïnfecteerd door één van de hieronder beschreven kinderziektes, dan kan het voorkomen dat je niet aan boord mag van het vliegtuig. Je moet dan een medische verklaring van een onafhankelijke arts in het Nederlands of Engels hebben. Deze medische verklaring geeft aan dat de ziekte niet (meer) besmettelijk is en dat het veilig is om te gaan vliegen. Dit voor de veiligheid van jezelf, je kind en voor de veiligheid van andere passagiers en de bemanning. In geval van twijfel moet u te allen tijde een arts raadplegen.

Besmettelijke kinderziektes zijn:

 • Bof
 • Kinkhoest
 • Mazelen
 • Rode Hond
 • Vijfde ziekte
 • Roodvonk
 • Waterpokken

Reacties

2 Reacties op "Vliegen met je peuter"

 1. M. Boom op 3 juni 2009 20:32 

  Ik heb bij zo´n goedkope boekenwinkel een kartonnen boek gekocht in de vorm van een vliegtuigstuur. Er zit echt geluid in van een startend vliegtuig. In het boek worden alle instrumenten afgebeeld en wordt uitgelegd wat er allemaal gebeurt.
  Ik heb in dezelfde winkel ook een boekje gekocht met allemaal taferelen over vakantie, zowel zomer- alsook wintervakantie en bijvoorbeeld luchthaven, strand, stad enz. Onderaan staan afbeeldingen die in de grote tekening opgezocht kunnen worden.
  Onze zoon van 2 1/2 heeft van dat laatste boekje al veel geleerd.
  Met het eerste boek ga ik pas een week of twee voor de reis aan de slag. Te ver van te voren heeft geen nut, omdat een peuter een lang tijdsbestek nog niet kan overzien.
  Hopelijk werkt dit.

  Fijne vakantie allemaal!

 2. Marc op 30 september 2009 19:35 

  Beste M. Boom,

  Wat is de titel van dat vliegtuigboek?
  Groet,

  Marc

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...