Tips voor zindelijkheidstraining van jou peuter

24 november 2009 door  
Geplaatst in Peuter

zindelijkheidstraining-voor-jou-peuterWanneer is jou peuter klaar voor de zindelijkheidstraining? Heel gemakkelijk, jou peuter zal het zelf aangeven. Leer de taal van je peuter, herken het omkeerpunt en het gedrag van jou peuter. Er is dus geen vaste leeftijd de ene is met anderhalf zindelijk en de ander als hij drie is. Ieder kind zijn eigen tempo, net als met de ontwikkeling van kruipen naar lopen en brabbelen naar praten. Heb geduld, als ze het eenmaal onder de knie hebben en er klaar voor zijn, is het heel simpel. Als ouder heeft het geen zin om je kind te dwingen, het helpt alleen als je je kind stimuleert. De meeste peuter geven zo rond het tweede jaar aan dat ze er klaar voor zijn om zindelijk te worden. Ze zijn dan in staat om op tijd op te merken dat ze moeten plassen en/of poepen. en dus kunnen ze hun ontlasting ophouden. Luister naar jou moederinstinct , die jou verteld dat jou peuter bewust is van zijn ontlasting. Een kind is gemiddeld tussen drie en vier overdag zindelijk, tussen de vijf en zeven jaar houden ze de nacht droog.

 

Aan deze voorwaarden moet je kind voldoen

Weer een mijlpaal in het leven van jou peuter, weg luier, hallo potje of wc. Je kind is er pas echt klaar voor als het zenuwstelsel voldoende is ontwikkeld, aangezien ze dan de sluitspier kunnen spannen en loslaten. Bij meisje is dit over het algemeen sneller als bij jongens, zij kunnen sneller de sluitspier aanspannen. Daarnaast moet zijn blaas groot genoeg zijn om een redelijke hoeveelheid urine vast te houden, zodat hij niet langer om de haverklap moet plassen. Waarschijnlijk is pas na de tweede verjaardag van je kind aan deze voorwaarden voldaan.

Je peuter moet bewust zijn

Onze kleintjes zijn zich er niet van bewust dat ze plassen of poepen. Dat komt over het algemeen pas wanneer ze vijftien maanden of ouder zijn. Tegen die tijd merk je ineens dat je kind zich anders gaat gedragen wanneer hij iets in zijn luier doet zoals:

 • Hij houdt plotseling op met spelen, kijkt verschrikt op of verstopt zich misschien ergens stiekem achter het gordijn.
 • Bij een volle luier hebben en roepen Bah, of gaan huilen.
 • Je kind kan ook zelf al misschien de luier uit doen, en deze ook gaan verstoppen.
 • Of ze kunnen als ze moeten plassen zijn of haar handjes tegen de luier aan houden.

Dit besef is noodzakelijk voor jou peuter om aan te vangen met de zindelijkheid training. Uiteraard kun en mag  je niet van je kindje verwachten dat hij in één keer zindelijk is. Ongelukjes horen daarbij en uiteraard komen deze ongelukjes jou als moeder nooit goed uit. Houd er rekening mee dat je je kind nooit straft maar wel beloond als hij goed op het potje is gaan zitten. Straffen werkt averechts, je kind zal onzeker worden en dat mag niet gebeuren. Je kindje zal moeten leren om tijdens het spelen het besef te krijgen dat hij geen luier meer om heeft en dus naar de wc moet gaan. Best lastig als je druk bent en altijd gewend bent geweest om het te laten lopen toch? Wees voorbereidt mama’s neem altijd schoon ondergoed,broekje en schoenen en sokjes mee in deze fase.

Tips om de nacht door te komen

Het is logisch dat je kindje ’s nachts niet meteen zindelijk is. Hij slaapt en merkt niet dat hij moet plassen of vergeet om het potje te vragen of om naar de wc te gaan. Heb geduld want deze fase duurt tot rond de zes of zeven jaar, nachtelijke ongelukjes zijn daarom onvermijdelijk. Leg een zeiltje onder de lakentjes en leg voordat je gaat slapen alvast een schoon laken en een schone pyjama in de buurt van het bedje klaar. Dan hoef je midden in de nacht geen halsbrekende toeren uit te halen om het bedje te verschonen.

Waardevolle tips tijdens de zindelijkheidstraining

 1. Ga samen met je kindje naar de juf, leidster of oppas en vertel haar trots dat je kindje zindelijk is. Deze mensen hebben hier veel ervaring mee, dus hoef je je geen zorgen te maken! Natuurlijk geef je wel een schone set kleding en extra schoentjes mee!
 2. Zet op iedere etage een potje neer. Als je kindje zindelijk begint te worden, heb je vaak een paar tellen tussen de zin: “Mama ik moet plassen” en het daadwerkelijke plassen. Je hebt er dan altijd op tijd eentje bij de hand
 3. Stimuleer je kind
 4. Laat ze eerst kennis maken met het potje, laat ze er mee spelen. Vertel je kind waarvoor het potje is en wat ze er mee moeten doen.
 5. Geef ze meteen een goed voorbeeld, zet een potje naast de toilet, telkens als jij moet neem je je kind mee, Kinderen vinden het leuk om grote mensen na te doen.
 6. Beloon je kind als ze iets op het potje hebben gedaan.

Reacties

2 Reacties op "Tips voor zindelijkheidstraining van jou peuter"

 1. akbas op 3 juli 2010 12:35 

  Mijn dochter is drie, ze is al regelmatig naar de wc geweest maar nu wij besloten om met zindelijkheidstraining bezig te gaan. Wil zij niet meer naar de wc om daar haar plasje of poep te doen. In twee dagen tijd heeft ze al 5 keer in haar broek geplast.
  Doe ik er goed aan om hier mee door te gaan of moet ik stoppen met de training? Haar gedrag maakt mij onzeker, wat moet ik doen?

 2. Mama van twee op 17 september 2012 20:45 

  Helaas gaat het zelf aangeven niet altijd op. Toen mijn zoon 3 en een half was gaf hij nog steeds niks aan en ben ik er toch maar mee begonnen. Het heeft wat moeite gekost, maar hij heeft het inmiddels al weer een maandje aardig door. Het zelf aangeven blijft moeilijk, maar hij gaat naar de wc als ik hem er op tijd heen stuurt.
  Mijn zoon is gewoon wat makkelijk aangelegd en vind het wel zo fijn om een luier te dragen. Hoeft hij nergens aan te denken. Als ik afgewacht had liep hij nog steeds (inmiddels bijna vier) met een luier rond.

  Akbas: Hoe gaat het met de zindelijkheidstraing van je dochter? Blijf aanmoedigen en zet haar regelmatig (om de anderhalf uur op het potje) op een gegeven moment merk je dat ze op bepaalde tijden momenten wel iets moet doen. Beloon met veel complimentjes en gebruik eventueel een beloningskaart met stickertjes. En wees vooral geduldig op een gegeven moment krijgen ze het door. Wat ook kan helpen is thuis geen luier meer aan, zodat ze het zelf wat makkelijker aan kan voelen.

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...