Een kindergebit poetsen

16 januari 2010 door  
Geplaatst in Peuter

een-gezond-kindergebitEen babygrijns, schaterlach of terwijl de glimlach van een kind doet je beseffen dat je leeft. Het is van belang dat die lach van je kind gezond is, met een prachtig parelwitte gebit. Als het eerste witte tandje op de onderkaak verschijnt is het belangrijk om als ouder het poetsen te lanceren. Nu kun je denken dat het overdreven is, maar het tegendeel is waar.

Een kindergebit is gevoelig voor gaatjes

Juist nu het glazuur van de doorkomende tandjes nog niet sterk is,  is het belangrijk dat er gepoetst word. Want de gevoeligheid voor gaatjes is extra groot. Hoogstwaarschijnlijk vind ook jou kleintje zo’n borsteltje in het mondje een vreemde gewaarwording. Laat je kind er spelenderwijs eigen mee worden, als is het poetsen nog niet optimaal je kind krijgt wel fluoride binnen die het beschermende werk kan verrichten. Na de eerste verjaardag is het belangrijk dat er 1 keer per dag gepoetst word, een gemiddeld kind heeft rond zijn eerste verjaardag zo’n vier tandjes. Uiteraard kan dit ook meer of minder zijn. In dit jaar is het voldoende om s’avonds voor het slapen gaan de tandjes te poetsen met een peuter tandpasta.

Het kiezen van een tandborstel

Voor welke baby tandenborstel kies jij? De meest aanbevolen is de Oral-B Stages tandenborstel. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen en voor zijn gebit. Oral-B Stages 1 is speciaal ontwikkeld voor baby’s en peuters tot 2 jaar. Vanaf 2 jaar kun je je kind stimuleren om zelf te poetsen, laat hem kennis maken met zijn eigen borstel terwijl jij je tanden poets. Ga op dezelfde hoogte als je kind zitten en doe het voor, je weet dat je kind jou graag na doet. Of laat ze genieten van hun eigen spiegelbeeld. Probeer ten alle tijden je kind spelenderwijs wat te leren, niets gedwongen want dat werkt vaak averechts. Zorg dat het poetsen een gewoonten word en poets zelf altijd na. Persoonlijk werkt in dit gezin mama of papa doet het eerst en daarna heeft hij zelf de vrijheid om zijn poetskunsten te laten zien.

Houd het kinder gebit gezond

Eigenlijk moet iedere ouder het kind zijn gebit napoetsen tot ze een jaar of 12 zijn. Een kind dat zelf leert poetsen tussen 2 en 4 jaar, is er een Oral-B Stages 2. Tussen 5 en 7 jaar word de Oral-B Stages 3 geadviseerd en Stages 4 is voor kinderen van 8 jaar en ouder. Als je kind het poetsen echt niet leuk vind, denk dan nooit “laat maar “ Helaas word dit te vaak gedacht aangezien het melkgebit toch nog gewisseld gaat worden. Een slecht verzorgend melkgebit kan ook het blijvende gebit beïnvloeden.

Houd de lach van je kinderen gezond.

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...