Slaappatroon baby

29 augustus 2009 door  
Geplaatst in Zwangerschap

slaappatroon-babyEen baby die net geboren is, heeft nog geen vast slaapritme. Gedurende heel de dag door doet hij kleine slaapjes van gemiddeld 2 tot 3 uur per keer. Per etmaal slaapt een baby 16 tot 17 uur, waarvan tussen de slaapjes een baby ongeveer een uur wakker is. Druk uurtje als kersverse ouders, want in dat uurtje moet er een hoop geregeld worden buiten het knuffelen om. Gelukkig word je als ouders hier bij geholpen door je kraamzorg om een gemiddeld patroon van een baby aan te leren. Je leert om binnen een uurtje te voeden, badderen etc.

Slaappatroon van een baby rond vier maanden

Je zal merken dat in de eerste vier maanden je baby al wat meer wakker kan zijn. Je kan ongeveer er vanuit gaan dat je baby na vier maanden iets langer kan doorslapen. Op dat moment breekt er een iets prettigere periode aan voor de ouders. Je baby zal nu ongeveer 3 of 4 slaapperiodes gaan ontwikkelen, je merkt het vanzelf want je baby valt nu niet zomaar in slaap. Een patroon word ook vaster, daarmee word bedoeld dat je baby rond dezelfde tijd in slaap valt en ook weer wakker word. Je baby moet nu gaan leren om de nacht door te slapen en ongeveer zes uur aaneengesloten slapen. Voeden hoeft dat niet meer binnen deze uurtjes, uiteindelijk zal je merken dat je baby dit patroon zelf ontwikkeld.

Baby’s laten slapen in eigen bed of wieg

Probeer voor jezelf en voor je baby een patroon te ontwikkelen, slapen doen we in bed en niet in de box of in de armen van één van de ouders. Let wel op, iedereen moet zijn eigen hart volgen en doen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Om je baby te leren doorslapen in de slaapkamer heb je in een later stadium als ouders veel profijt van.

Tips voor het slapen gaan

 • Lees op boekje voor, het horen van jou stem brengt je kind tot rust. Doe dit een rustige kamer zonder geluiden waar je kind door word afgeleid.
 • Een warm badje voor een lang nacht werkt erg rustgevend, voor of na het bad de laatste voeding en je kind zal heerlijk ontspannen gaan slapen.
 • Een heerlijke babymassage, wrijf je kind in met olie met masserende bewegingen van beneden naar boven ( richting het hart )
 • Kortom zorg dat je kleintje tot rust komt en niet actief, je baby is nou eenmaal snel afgeleid door prikkels om hem/haar heen.
 • Een vast patroon betekend herkenning voor je kleintje. Het word geassocieerd met het slapen gaan.

Slaappatroon van een baby rond de  zes maanden

Na zes maanden is je baby al een behoorlijke tijd wakker gemiddeld tussen de slaapjes door is je kleintje 4 uur wakker. Steeds meer tijd om samen tijd door te brengen, te knuffelen, te wandelen etc. Als ouder zal jij ook steeds weer moeten wennen om je dagritme bij te stellen. Zoveel mogelijk huishoudelijke werkzaamheden moeten tussen de slaapjes door gepland worden. Uiteraard hoef je niet extra stil te zijn als je kindje op bed ligt, stofzuigen of de wasmachine laten draaien kan echt geen kwaad als je kindje slaapt.

Slaapritme rond negen maanden

Rond de negen maanden zal je kind proberen wakker te blijven ondanks dat hij of zij moe is. De prikkels en interesse liggen nu op een hoog niveau. Ze merken dat ze veel meer kunnen zoals kruipen of met een speelgoed spelen. Zijn nu erg druk met zichzelf te ontwikkelen, laat je hierdoor niet verleiden en breng je kind op tijd naar bed. Je kind geeft zelf aan wanneer hij echt niet moe is, dan kun je overgaan tot 1 slaapje minder.

Slaapritme van een kind van 1 jaar

Tussen de één en anderhalf jaar zal je kind aan één middagslaapje voldoende hebben. Meestal duren deze slaapjes gemiddeld tussen de twee en vier uur. De gemiddelde avondslaapjes beginnen voor die leeftijd tussen half zeven en zeven uur en je kind zal slapen tot gemiddeld een uur tot zes a zeven. Slaap lekker!

Uiteraard zijn deze cijfers gebaseerd op gemiddelde, let op ieder kind is anders.

Reacties

2 Reacties op "Slaappatroon baby"

 1. Bianca op 4 januari 2011 17:08 

  Mijn dochtertje is nu 1 jaar en 2 weken oud. Normaal had ze een ochtendslaapje van n uurtje(11.30-12.30) en een middagslaapje(14.30-16.00). Sinds vandaag ochtendslaapje overgeslagen en om 14.30 naar bed. ze heeft geslapen tot 17.15 uur. Ze gaat dan ’s avonds om ong 19.30/19.45 naar bed en wordt de dag erna ’s ochtends pas om 9.00 uur wakker! een lekker slaapkopje dus;)

 2. Danielle op 15 juni 2011 12:03 

  Mijn dochter is zondag 1 jaar geworden en zij slaapt in de ochtend nog van 10:00 – 11:30 uur en in de middag van 15:30 – 16:30/17:00 uur en in de avond gaat zij er tussen 20:00 en 21:00 uur weer in en slaapt dan tot de volgende ochtend 7:00 uur.
  Dit is haar ritme en deze heeft ze dan ook echt nog nodig.

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...