Sinterklaas recepten

13 oktober 2009 door  
Geplaatst in Tips en Tricks

 

sinterklaas-recepten

Om je voor te bereiden op het sinterklaasfeest, moeten er sinterklaas lekkernijen op tafel komen. Zelf bakken is dan natuurlijk wel het allerleukst, gezelligst en erg lekker. Maak er met je kinderen een gezellige keukenmiddag van, alles in voorbereiding op het sinterklaas feest. Zorg dat je de boodschappen in huis hebt, zet een gezellige sinterklaas cd aan en jullie smul-sint-middag kan niet meer stuk. Het sinterklaasfeest is een echt snoepfeest. Overal waar Zwarte Piet verschijnt, worden handenvol pepernoten, chocolademunten en snoepgoed gestrooid. Strooien staat voor zaaien, het is dus een vruchtbaarheidsritueel. Maar het verwijst ook naar de gulheid van de echte Sint Nicolaas. Het verhaal gaat namelijk dat Sint Nicolaas vroeger drie hele arme vrouwen van de ondergang heeft gered door gouden munten in hun huizen te gooien.

 

Hieronder drie heerlijke sint bak gerechten.

 

 De lekkerste pepernoten bak je zelf

Ingrediënten

100 gram bloem

100 gram zelfrijzend bakmeel

60 gram bruine basterdsuiker

50 gram boter

2 theelepels stroop of honing

1 eetlepel speculaaskruiden

4 eetlepels melk

boter om in te vetten

Bereiding van pepernoten

Zeef de bloem in een kom en voeg het zelfrijzend bakmeel, de gezeefde basterdsuiker en boter toe. Snij de boter met 2 messen tot mootjes. Voeg de stroop of honing, de speculaaskruiden en de melk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Laat dat 1 uur in de koelkast rusten. Vorm er bolletjes van. Beboter een bakplaat en leg de bolletjes erop. Druk ze iets platter. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 175 °C, stand 3 en bak de pepernoten 20 minuten. Haal ze van de plaat en laat ze op een rooster afkoelen. Bewaar ze in een goed sluitende trommel.

Taai Taai

Ingrediënten

330 gram vloeibare honing

1/2 ei

300 gram bloem

12 gram bakpoeder

10 gram speculaaskruiden

Bereiding van taai taai

Vermeng de honing met het halve ei. Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom, voeg het honing-eimengesel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel. Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg. Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai-taaideeg in dit stadium erg plakkerig is. Laat het deeg minimaal een halve dag rusten en rol het daarna -tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier- uit tot een lap van ca. 1 cm dikte. Snijd het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15 à 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.

Borstplaat

Ingrediënten

1 flesje koffieroom of gecondenseerde melk van ongeveer 180 ml.

500 gram (witte) basterd-suiker

30 gram boter

smaakjes (bijvoorbeeld rozenwater/rozenessence, amandelessence of cacao)

steekvormpjes

vetvrij papier

boter om in te vetten

een puntige metalen eetlepel

Bereiding van borstplaat

Vetvrij papier invetten met boter en op een platte ondergrond leggen. Vormpjes invetten met boter en op het papier leggen. Giet in een steelpannetje met dikke bodem een derde deel van de koffieroom, met daarbij een derde deel van de suiker en van de boter. Doe er een smaakje bij, zoals enkele druppels essence, een theelepel rozenwater of een eetlepel cacao. Smelt alles, en roer constant om aanbranden te voorkomen. Als de suikerstroop begint te koken, het pannetje -al roerend- even van het vuur halen en tot rust laten komen. Laat af en toe een lepelvol in het pannetje druppelen. Het is voldoende ingedikt als de laatste druppel even aan de punt van de lepel blijft hangen. Giet de substantie in een grotere of enkele kleinere vormpjes. Was daarna meteen het pannetje en de lepel af met heet water. Begin nu van voren af aan, met een ander smaakje. Laat de borstplaat in ongeveer twee uur goed afkoelen, en verwijder dan pas heel voorzichtig de vormpjes.

Mjammie, smakelijk eten

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...