Regels om kinderen te vervoeren

16 oktober 2010 door  
Geplaatst in Ouderschap

Veilig-kinderen-vervoerenWat zijn de regels om je kind te vervoeren in de auto? Het is belangrijk als ouder te weten welke regels er zijn, hoe je kind mag vervoeren. De regels zijn streng in Nederland, maar er zijn ook uitzonderingen. Ik heb alles voor je verzameld zodat ook jij weet hoe je je kind moet vervoeren. In Nederland word gekeken naar gewicht en lengte van je kind, en er zijn drie soorten autostoeltjes. De baby autostoel, kinderautostoel en de zitverhoging.

Autostoeltje of Maxi Cosi

Weegt jou kind minder dan 13 kg, dan moet jou kind vervoert worden in een baby autostoeltje of maxi cosi. De maxi cosi word altijd tegen de rijrichting in geplaatst en moet met een y-gordel worden vastgezet, deze zit bevestigd aan de maxi cosi. Daarnaast moet je de maxi cosi nog vastzetten met de autogordel.

Kinder autostoeltje

Weegt jou kind tussen de 9 en 18 kg, dan mag je je kind vervoeren in een kinder autostoeltje. Deze stoel mag je gebruiken als jou kind geheel zelfstandig kan zitten. Deze stoel word met de 5-puntsautogordel vastgezet. Bij aanschaf van een kinderstoel zit een omschrijving hoe je deze gordel rondom de stoel vast kan zetten.

Zitverhoging

Weegt jou kind tussen de 15 en 36kg dan mag je kind vervoeren met een zit verhoging. Je kind word vastgezet met de autogordel, je heb de keus om een zitverhoging met of zonder rugleuning te kiezen. De zitverhoging met rugleuning hebben de voorkeur, ze geven een extra bescherming bij een aanrijding, tevens zorgt de rugleuning ervoor dat je kind rechtop blijft zitten. Mocht je kindje in slaap vallen inde auto, heeft het wat extra ondersteuning.

Zonder stoel vervoeren

Is jou kind groter dan 1.35m mag het kind zonder stoel vervoerd worden. Kun jij in je auto de autogordel niet verzetten, met als gevolg dat de gordel via de hals loopt dan moet je alsnog een zitverhoging gebruiken. Zorg dat de gordel altijd via de schouder loopt.

Goed om te weten

 • Besluit je om een tweedehands stoeltje of maxi cosi aan te schaffen, weet dan zeker of er nooit een ongeluk mee is gebeurt. Is dit wel gebeurt dan is het stoeltje niet meer veilig en moet je een nieuwe aanschaffen.
 • Baby’s worden tegen de rijrichting geplaatst, dit mag zowel achter als voorin! Gouden regel: zet de airbag voor dan uit.
 • Kinderen tot 12 jaar mag je nooit bij een airbag zetten, kun je deze niet uitzetten plaats de stoel dan zover mogelijk naar achteren.
 • Ben je zwanger draag dan de gordel op de gewone manier, draag de gordel boven de buik en over de borst.
 • Sinds 2008 is de regel, er mag niemand meer zonder autogordel vervoerd worden. Mist het aantal autogordels aanwezig is.
 • Is er ruimte tekort op de achterbank doordat er twee autostoeltjes geplaatst zijn. Dan mag een derde kind ouder dan drie jaar met alleen een autogordel plaats nemen.

Veilig op reis heb je zelf in de hand.

Reacties

3 Reacties op "Regels om kinderen te vervoeren"

 1. M van Hees op 24 februari 2011 12:13 

  Mag een autostoelje midden in de auto op de achterbank bevestigd worden met autogordel?

 2. tom fijan op 2 april 2011 18:36 

  Mijn complimenten voor deze website, harstikke leuk.

 3. r auee op 10 oktober 2012 19:30 

  ik vindt dit een erg goeie site ben weer op de hoogte van het vervoeren van mijn dochtertje van drie ineen zitverhoger mijn dank daarvoor vriendelijke groet dhr r auee

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...