Reflux baby

13 oktober 2009 door  
Geplaatst in Ouderschap

reflux-babyJe kindje is geboren, alles draait nu om slapen, knuffelen, voeden en verschonen. Voeden kan je soms onzeker maken, de meest voorkomende vraag is of dat je kleintje wel voldoende voeding binnen krijgt. Baby’s kunnen regelmatig spugen of zoals dat genoemd word “een mondje terug geven”. Maar wat als je baby meer spuugt, in die vorm dat het jou onzeker maakt en je er ook zorgen om maakt. Teruggeven van voeding of spugen komt heel veel voor bij baby’s, het is niet iets om je meteen zorgen om te maken. Er is in de meeste gevallen geen sprake van een afwijking, meestal is het de niet voorledig ontwikkeld zijn van de sluitspier tussen slokdarm en maag. Gevolg hiervan is dat voeding terug stroomt in slokdarm, in de mond en soms ook in de luchtwegen. In de loop van het eerste levensjaar is de sluitspier meestal goed ontwikkeld, waardoor klachten van spugen vanzelf verdwijnen.

Waar kun je Reflux aan herkennen

 • Baby’s kunnen veel huilen, ze zitten niet lekker in hun velletje Je merkt dit vaak een de manier waarop ze huilen, het is geen jammeren maar het is echt huilen om pijn.
 • De kindje kan vaak oncontroleerbare bewegingen met het hoofdje naar achteren geven, overtrekken met de nek of ruggetje. Een baby met Reflux slaapt weinig, aangezien hij de pijn ervaart op het moment dat hij stil in bed ligt.
 • Zodra je baby moet spugen, doet dit pijn en moet hier dan ook vaak erg bij huilen. Het spuug ruikt niet naar voeding maar ruikt vaak er zuur. De neiging tot kokhalzen, steeds maar het idee hebben dat hij moet spugen.

Er zijn twee vormen van reflux

 1. Bij ‘gewone reflux’ spugen kindjes regelmatig. Bij ‘verborgen reflux’ komt maaginhoud ook omhoog, maar de baby spuugt het niet uit. Maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel, en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen ‘herkauwen’ hun voeding op die manier. Alleen een arts kan vaststellen welke vorm van reflux jou baby heeft. 25 tot 50% van de gevallen hebben een gewone reflux baby, realiseer dat in de meeste gevallen het terugstromen of geven van voeding geen gezondheid klachten oplevert voor je kleintje. Na het eerste jaar zie je de klachten verdwijnen, een behandeling is in dit geval dan ook niet nodig.
 2. Zodra de arts vaststelt dat er sprake is van gecompliceerde of verborgen reflux klachten, kan er een vervelende consequentie aan hangen. Een slokdarmontsteking die ontstaat door het terug geven van de voeding. De zuren die van binnenuit in de slokdarm terecht komen kunnen leiden tot een ontsteking, een hele nare en vervelende pijn ontstaat er voor je baby. De baby krijgt pijn met slikken, kan bloed spugen en door het slecht slapen door de pijn daalt te weerstand met alle lastige gevolgen. Als je als ouder in dit geval niet  bij een dokter komt die de diagnose vaststelt, kan er door de ontsteking een vernauwing ontstaan in de slokdarm. Baby’s krijgen hierdoor moeite met eten, het doet pijn dus kinderen weigeren te eten. Juist nu voeding zo belangrijk is, want door te weinig voeding kunnen kinderen een groeiachterstand krijgen.

Reflux en osteopathie

In een heel enkel geval is er sprake van een chronische aandoening, of is er een andere oorzaak waardoor reflux ontstaat. Een voedselallergie, kiss-syndroom, of andere wervel klachten bij je kindje een bezoek aan de osteopaat kan deze klachten verlichten en of verhelpen. Als moeder vind ik dat je in alle gevallen je eigen gevoel moet hanteren, als jij denkt dat je naar een arts wil gaan om je baby te laten controleren, doe dat dan ook. Jou gevoel is het moedergevoel en jij kent jou kindje het beste. Beter een keer te vaak bij de arts dan één keer te weinig.

Reacties

4 Reacties op "Reflux baby"

 1. patricia op 21 maart 2011 15:24 

  Mijn dochter is 2 maanden en ik denk misschien heeft ze reflux. Met de voeding die ik geef spuugt ze na 2 uur wel wat terug, meestal wat water en huild heel veel. Als ik haar in de box of wipper leg wil alleen bij je liggen. Las ook dat ze soms kunnen nakouwen na een voeding dat doet ze ook wel een beetje, kunnen jullie mij vertellen of dit soort symptonen herkenen en of het refulx is ja of nee?

 2. Anna op 6 april 2011 19:30 

  Hai, als je borstvoeding geeft kun je proberen iets na de voeding te geven wat de voeding in de maag wat indikt zodat het moeilijker bovenkomt, johannesbroodpitmeel oid, vraag er maar eens naar bij de drogist.
  Er is ook flesvoeding dat dikker wordt in reactie op maagzuur, bv Enfamil ( dat blijft dun in de fles)
  Je kunt het proberen en als het beter wordt was het inderdaad last van maagzuur. En na de voeding een half uurtje in wipper oid is altijd goed, het eten kan dan goed zakken…
  Succes ermee, groet !

 3. Danielle op 30 april 2011 17:34 

  Indikken met johannesbroodpitmeel is juiat NIET aan te raden, lijkt klachten te verminderen, maar kan het juist verergeren.
  En in de wipper is vaak niet afdoende: in de draagdoek (meestal hele dag) helpt wel goed en is ergonomisch ook vele malen beter!

 4. Paul op 12 januari 2013 00:16 

  Onze zoon (nu 4 maanden) heeft hier heel veel last van en wij indirect (door slaap tekort :-) ) ook.

  Hij huilt heel veel en is enkel blij als hij rechtop gehouden wordt. Wat wel een beetje helpt is dat we zijn bedje een beetje onder een hoek hebben geplaatst (boeken onder een zijde)
  De voeding dikker maken die een zeer slecht idee aangezien er dan serieuze schade aan de slokdarm kan ontstaan omdat het daar toch inkomt en moeilijker weer naar beneden gaat.

  heeft hij nu medicatie wat het beter zou moeten maken, we houden onze vingers gekruist en kijken het de komende week nog aan.

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...