Peuter zelf leren aan en uitkleden

21 oktober 2010 door  
Geplaatst in Peuter

zelf-aan-en-uitkleding-tips-voor-peutersPeuters, ze willen zo graag alles zelf doen. Je peuter is aan het ontdekken dat hij een ander wezen is dan zijn ouder. Hij is de wereld op zij eigen manier aan het ontdekken en is zijn grenzen aan het zoeken. Soms tot aan die grens en soms gaat hij erover heen. De peuterpuberteit heeft veel weg van de gewone puberteit, het hoort nou eenmaal bij het zelfstandig worden. Het probleem bij peuters is dat ze alles zelf willen, maar dat lukt niet altijd dus kan het frustraties opleveren. De fase dat je kind zich zelf wil aan en uitkleden kan behoorlijk wat driftbuien opleveren. De weerstand die je kind gaat bieden tegen het aan en uitkleden geeft eigenlijk aan, dat hij zelf wil beslissen. Om deze fase zo rustig en vooral gezellig mogelijk te laten verlopen heb ik wat tips voor je verzameld

Veiligheid en zekerheid

Betrek je peuter bij de keuze van de kleding, laat je kind meebeslissen in wat hij aan mag trekken. Zoek twee setjes uit waaruit je kind mag kiezen, dat geeft hen zelfvertrouwen. Besef dat jou kind op deze leeftijd een voorkeur heeft voor bepaalde kleding, deze kleding geven hem het gevoel van zelfvertrouwen, veiligheid en zekerheid. Kleding moet voor je kind veilig zijn, daarmee word bedoeld koop kleding die de juiste maat heeft. Te lange broekspijpen is gevaarlijk je kind kan erover struikelen tijdens het spelen. Kies voor comfort een wollen trui die pikt zit echt niet fijn voor een kind. Een kind moet zich vrij kunnen bewegen, het moet niet strak zitten waardoor hij belemmerd word in bewegingen.

Samenwerken met je peuter

 • Laat je kind kiezen uit twee setjes
 • Neem de tijd voor het aankleden, spelenderwijs je kind aankleden is leuker en gezelliger.
 • Laat je kind een boekje voorlezen of bedenk samen een verhaal, zorg dat het een ritueel word waar jou kind zich prettig bij voelt.
 • Maak geen strijd van aan kleden, dat wekt stress en frustraties op. Is niet nodig, geniet samen van het aankleed moment.

8 Tips om hem zelf aan te laten kleden

 1. Laat zien aan je kind hoe hij zich zelf aan en uit kan kleden.
 2. Geef je kind handige tips zodat het makkelijker word voor hem.
 3. Leg het kleding stuk zo klaar dat hij het makkelijker aan kan trekken.
 4. Eerst zitten om een broek aan te trekken.
 5. Maak je kind bewust van het etiket, dat altijd achter moet zitten.
 6. Aanmoedigen geeft je kind zelfvertrouwen, lukt het niet en is je kind gefrustreerd of driftig, laat hem uitrazen.
 7. Laat je kind eerst leren zichzelf uit te kleden, laat hem leren de controle over deze behendigheid te krijgen.
 8. Het aankleden lukt dan later een stuk makkelijker als hij de coördinatie onder controle heeft.

Vergeet niet samenwerken is de sleutel van succes

Reacties

1 Reactie op "Peuter zelf leren aan en uitkleden"

 1. Ayla op 30 januari 2013 14:09 

  Hele goede informatie, ik heb hier veel aangehad. Ik moest hier informatie over vinden op internet, nou dat is mooi gelukt!

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...