Peuter en kleuterspellen van vroeger

7 juli 2009 door  
Geplaatst in Peuter

peuter-en-kleuterspellenLachen gieren brullen met deze spellen. De kinderfeestjes zoals ze jaren geleden gevierd werden waren altijd een groot succes. Tegenwoordig is het een trend om de verjaardag van de kinderen buiten de deur te vieren, maar waarom? Deze spellen zorgen ervoor dat de kinderen een pracht feest hebben. Laat je inspireren of inspireer andere lezers met nog meer tips en ideetjes van dit soort spellen. Een inspiratiebron van alle peuter en kleuterspellen kort samengevat, laat de kinderen spelenderwijs leren met deze activiteiten.

 

 Spijker Poepen

Nodig: een fles, een lang stuk niet te dik touw en een grote spijker. Knoop de spijker met de kop aan het touw. Bind het touw om de middel van een kind. Het kind gaat nu, met gebogen knieën, boven de fles staan en probeert de spijker in de fles te krijgen zonder zijn handen te gebruiken. ( Wij hebben dit spel laatst met een groep volwassenen gedaan, wat een lol heeft ons dit bezorgt. )

Koek Happen

Koekhappen is een spel voor kinderen, dat vaak op kinderfeestjes wordt gespeeld. Hierbij wordt koek, en andere zachte lekkernijen als spekjes, aan een touw gebonden. De kinderen kunnen dan met een blinddoek, proberen de koek van de draad af te happen. Een van de volwassenen houdt de draad met koek en snoep vlak boven het hoofd van de kinderen. Een variant op koekhappen is appelhappen, waarbij een appel met stroop aan het touwtje hangt. Door de stroop is moeilijk om in de appel te bijten. Het risico om besmeurd te worden door de stroop is groot.

Nodig: een waslijn, plakken koek of spekkies. Bevestig de koek aan de waslijn met een touwtje. Laat twee deelnemers tegelijk de koek van de lijn afhappen, met de handen op de rug. Wie is het eerst klaar?

Ezeltje Prik

Ezeltje-prik-je is een spel dat typisch op kinderfeestjes wordt gespeeld. Een kind krijgt een blinddoek om, en de staart van een ezel (met een prikker of punaise) in de handen.  Nu moet het geblindoekt proberen om de staart op de juiste plaats van de ezel te prikken.
 

Snoepje Vissen

Nodig: een teil water en verpakte snoepjes.
Kinderen moeten proberen met hun mond een snoepje uit het water te vissen.

Blinde Mannetje

Nodig: een blinddoek.
Als blinddoek kan een stuk stof, zoals een sjaal of bandana, gebruikt worden. Een kind wordt geblinddoekt en daarna een paar keer rondgedraaid. Dan moet hij proberen een ander kind te vangen. De overige kinderen lopen gewoon rond.
Variatie: het geblinddoekte kind moet een ander kind betasten en raden wie het is. 

Knikkeren

Een knikker is een balletje van glas, marmer, steen, hout of klei. Knikkers hebben uiteenlopende namen, afhankelijk van de kleur, materiaal en grootte. De namen kunnen ook per regio, of zelfs per school, verschillen. Vaak, maar ook dit verschilt per regio of school, worden aan de verschillende soorten knikkers punten toegekend. Over het algemeen zijn grotere knikkers meer punten waard dan kleinere, en zeldzamere met speciale kleurpatronen meer dan de “gewone” glazen knikkers. Dit heeft weer gevolgen voor het inzetten van knikkers, want de inzetten van beide zijden moeten gelijk blijven. Meestal wordt er om de knikkers gespeeld: de winnaar wint dan alle knikkers. Kinderen bewaren soms hun knikkers in een speciale zak: de knikkerzak.
Nodig: een knikkerpot en knikkers. Wie krijgt zijn knikkers het dichtst bij of in de pot?

Zakdoekje leggen

Zakdoekje leggen is een kinderlied en spel. Het lied wordt als begeleiding gezongen bij het spel.
Tekst:

Zakdoekje leggen,
Niemand zeggen,
Ik heb de hele nacht gewaakt.
Twee paar schoenen heb ik afgemaakt:
Een van stof en een van leer,
Hier leg ik mijn zakdoekje neer.
Ook wordt er wel eens gezongen:

Zakdoekje leggen,
Niemand zeggen,
Kukeleku zo kraait de haan.
Ik heb maar twee paar schoenen aan:
Een van stof en een van leer,
Hier leg ik mijn zakdoekje neer.
Een derde mogelijkheid is:

Zakdoekje leggen
Niemand zeggen,
Kukeleku zo kraait de haan.
Twee paar schoenen heb ik aangedaan
Een van stof en een van leer,
Hier leg ik mijn zakdoekje neer.
Als het kind met de zakdoek de zakdoek achter iemand heeft gelegd wordt het volgende gezongen:

Kijk voor je…
Kijk achter je…
(Wie hem vindt  die mag me pakken)

Nodig: een zakdoek. Het bekende spelletje.

Hinkelen

Hinkelen is het lopen op één been. In de atletiek zie je het terug bij het onderdeel hink-stap-springen. Kinderen kunnen hinkelen zodra ze ongeveer vier jaar zijn, en dan is hinkelen op een hinkelbaan een leuk spel.
Nodig: stoepkrijt en een leeg rond blikje. Zet een hinkelbaan uit.

Jongleren

Belangrijk bij jongleren is ook een patroon. Alleen omhoog gooien en weer opvangen is niet helemaal jongleren, met de objecten moet ook een bepaald continu patroon worden gevormd. Het meest bekende en eenvoudigste patroon is de cascade, waarbij minimaal drie ballen in het spel zijn. De eerste bal wordt door de lucht richting de andere hand gegooid, wanneer deze het hoogste punt bereikt wordt de volgende bal er in tegengestelde richting onderdoor gegooid. De volgende bal gaat daar weer onderdoor, etc.
Nodig: twee of drie zachte balletjes. Dit is heel moeilijk: wie kan met twee of meer ballen gooien (en vangen natuurlijk)?

Tollen

Een draaitol is een stuk speelgoed, dat door snel ronddraaien op een puntje kan blijven staan, en zo de zwaartekrachtswetten lijkt te schenden. Er zijn verschillende soorten draaitollen: priktollen, zweeftollen en bromtollen. Een bromtol is een vrij grote draaitol van metaal die draaiend wordt gehouden door het indrukken van een omhoog stekende pen. De zoemende of brommende toon wordt voortgebracht door een intern muzikaal mechanisme.
Nodig: 1 of 2 tollen. Voor die liefhebbers: wie kan dit nog? En wie kan dan de tol het langst laten draaien?

Hoelahoepen

Hoelahoepen doet je als de persoon in een grote hoepel gaat staan en deze omhoog neemt ter hoogte van de middel. Door de hoepel een zwaai te geven komt deze in beweging om de middel. Het is nu de kunst om de hoepel om het middel te laten draaien door bewegingen te maken met de buik en heupen in cirkelvorm. De hoepel blijft nu om de middel heen draaien, mits het draaien door de persoon wordt volgehouden.

Veel speel plezier

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...