Fantasierijke kinderen knutselen graag

14 februari 2010 door  
Geplaatst in Kinderpret

creatief-met-kinderenKnutselen met kinderen. Als ouders is het belangrijk om al de creativiteit en fantasie uit een kind te halen. Geeft ze de ruimte om het te uiten, het is belangrijk dat je kind een knutselruimte of plek heeft. Als de handen kunnen maken zoals het in gedachten zit, geeft dat je kind enorm veel zelfvertrouwen. Je kind leert door veel te knutselen of door fantasie spelletjes te spelen, dagelijkse dingen te verwerken. Heeft jou kind een hoog IQ, of misschien een hoog FQ ( fantasie quotiënt )

 

 

Tekenen en verven

Maak een hoek of grote tafel vrij, waar alles vies mag worden. Bedek de tafel en eventueel de vloer, laat kinderen kind zijn en geef ze de ruimte om creatief te zijn. Als de fijne motoriek van je kind nog niet ver genoeg is ontwikkeld, zorg dan dat je grote krijten en grote potloden het. Het liefst met zachte punt, dat werkt het prettigst voor de kleintjes. Verven is natuurlijk ook altijd leuk, handen en voeten op een doek of stuk behang geven een fantastisch resultaat. Herhaal jaarlijks de hand en voetafdrukken op een canvas doek en zie hoe hard je kind groeit. In een plakboek de knutsel bewaren, zo weet je kind dat het gewaardeerd word en geef je hem zelfvertrouwen.

Knippen en plakken

Kinderscharen zijn wel zo veilig, een stompe kleine schaar waar je kind zich minder snel mee kan bezeren. Tijdschriften, gekleurd papier en stickers, leg alles binnen handbereik. Laat kinderen scheuren en knippen, met een flinke laag lijm is wat dikker papier mijn advies. Bij dun papier is de kans groot dat de lijm door het papier drenkt. Hang het eindresultaat op, dat is een grote stimulans.

Kleien

De knutseltafel moet in dit geval echt afgedekt worden, het liefst met een plastic kleed. Dit makkelijk af te nemen als de kinderen geknoeid hebben. Kinderen vinden het heerlijk om te kneden met klei. Laat ze grote rollen maken waar ze plakjes af kunnen snijden. Je kan ook klei gebruiken die hard word, dan is het geweldig om bakjes of schaaltjes te maken, zodat ze het later kunnen gebruiken spullen op te leggen.

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...