Hygiëne en bacteriën bij peuters

9 november 2010 door  
Geplaatst in Ouderschap

aandacht-voor-handen-wassenKun jij ook zo genieten als jou peuter vies thuis komt van het buitenspelen. Je weet dan gewoon dat je peuter genoten heeft van zijn tijd buiten. Je weet als moeder dat een peuter bestaan vies kan zijn en vuil worden hoort daarbij. Als je peuter altijd schoon is, betekend dit dat hij geremd is in zijn ontwikkeling. Het heeft geen nut om als ouder je kind hierin te remmen, hij moet kunnen ondernemen en uitproberen. Probeer als ouder hier makkelijk in te zijn, het heeft geen zin om je hier tegen te verzetten. Al snel had ik de uitspraak in mijn hoofd gezet “de wasmachine is geduldig” Laat je kind onbezorgd spelen zonder je druk te maken over vieze kleding. Maar wat wel genoodzaakt is, zijn de hygiëne.

Hygiënisch je peuter opvoeden

Wat zijn bacteriën precies, wat draagt een peuter met zich mee als hij van buiten komt en wat kun je het beste doen om zo hygiënisch mogelijk te kind op te voeden? Je kunt ze niet zien, maar ook jou peuter komt met miljoenen bacteriën in aanraking. Om besmetting en infecties te voorkomen, zijn we genoodzaakt om hier dus goed op te letten en je kind regels mee te geven. Handen wassen, het lijkt voor de hand liggend maar toch word het nog te vaak vergeten. Het moet een gewoonte worden dat de kinderhandjes voor en na het eten zijn handen wast, na het buitenspelen en na een toilet bezoekje. Leuk of niet, je kind zal er aan moeten wennen want alleen hierdoor voorkom je verspreiding van bacteriën.

Goed om te weten

 • Binnen 24uur kan een bacterie zich vermenigvuldigen tot 8 miljoen cellen.
 • Door consequent de handen te wassen, het risico op buikgriepvirus met bijna 50% kan verkleinen.
 • De meeste bacteriën zitten niet op de wc bril maar vaak op het lichtknopje van de wc.

 Nu we weten dat handen wassen het meest effectief is om bacteriën en virussen te verspreiden tegen te gaan. Moet je je peuter en jezelf dus aan leren om op de volgende momenten de handen te wassen.

Minimaal 9 handwas momenten per dag

 1. Voor het bereiden van een maaltijd en voor het eten.
 2. Na een bezoekje aan het toilet.
 3. Als je je kind het verschoond, moet je je handen wassen.
 4. Niezen, hoesten en je neus snuiten, loop meteen richting zeeppompje en was je handen.
 5. Huisdieren aangeraakt, wassen die handen
 6. Vuilnisemmers, vuilniszakken, schoonmaakdoekje en afval, ben je ermee in aanraking geweest, wen je aan om je handen te wassen.
 7. Is je kind gevallen en moet je een wond afbinden of kinderpleister plakken vergeet daarvoor je handen niet te wassen.
 8. Ben je met bloed in aanraking gekomen, desinfecteer je handen.
 9. En uiteraard gaande de dag, was je handen regelmatig.

Kinderen vinden vaak handen wassen leuk, dus maak er iets gezelligs van daar bij de gootsteen. Laat bacteriën niet de vrije loop.

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...