Weetjes en tips tijdens de krediet crisis

5 januari 2009 door  
Geplaatst in Tips en Tricks

saved-by-dutch-governmentDe nieuwsbladen staan er vol mee, “De Krediet Crisis” een beetje onzeker word je er wel van.Vooral als je net staat grote financiële beslissingen te nemen. De aanschaf van een nieuwe auto, nieuwe woning of te wisselen van baan. Waar doe je goed aan en wat kun je beter laten? Ik heb wat dingen uitgezocht, waar is het mee begonnen is een artikel uit het NRC. Daarnaast heb ik oplossingen proberen te zoeken om binnen je gezin geld en uitgave te kunnen besparen. Voor iedereen nuttig, doe er je voordeel mee.

De kredietcrisis is begonnen als hypotheekcrisis. Doordat veel arme Amerikanen gedwongen werden hun huis te verkopen kwamen niet alleen zij, maar ook de hypotheekverstrekkers in de problemen. Veel arme Amerikanen met een lage kredietwaardigheid hadden ‘een hypotheek op de toekomst’ genomen: risicovolle hypotheken met een lage aanvangsrente van bijvoorbeeld 5 procent, die scherp omhoog gaat na de eerste twee jaar, bijvoorbeeld tot 10 procent. Het idee daarachter is dat de woningbezitter voor die rentesprong (van soms wel 5 procentpunt) een nieuwe hypotheek afsluit, tegen een gunstiger rentepercentage. Daarbij kan hij dan gebruik maken van een hogere waarde van zijn woning. Maar in de eerste helft van 2007 steeg de rente, terwijl de huizenprijzen niet of nauwelijks stegen. Veel arme Amerikanen werden toen gedwongen hun huis te verkopen. Daardoor kwamen niet alleen zijzelf, maar ook hun hypotheekverstrekkers in de problemen. Die hypotheekverstrekkers handelen levendig in hypotheken. Hypotheekbanken verkopen de leningen die zij verstrekken door aan andere beleggers, zoals zakenbanken. Van het geld dat ze daarvoor ontvangen, kunnen ze opnieuw geld uitlenen.

De zakenbanken houden de leningen ook niet zelf vast, maar bundelen ze en verkopen ze weer door aan derden. Op die manier wordt het risico gespreid over een groot aantal verschillende beleggers, verspreid over de wereld. Door de hypotheekcrisis was plotseling niet meer duidelijk wat zulke pakketten van gebundelde hypotheken nog waard waren.  De handel in hypotheken kwam daardoor stil te liggen. Banken moesten al hun beleggingen in dit soort kredieten opnieuw waarderen, wat tot miljardenafboekingen leidde. Door het stagneren van de handel in kredieten, kwam er ook geen geld meer binnen voor het verstrekken van nieuwe kredieten.

Omdat banken niet meer wisten wie nog kredietwaardig was en wie niet, leenden zij elkaar ook geen geld meer, waardoor op zeker moment de hele geldmarkt stil dreigde te vallen. De rente die de banken elkaar in rekening brengen, steeg tot boven het niveau dat de centrale banken beoogden. De centrale banken grepen toen in door tientallen miljarden beschikbaar te stellen als kortlopen krediet voor banken die geld nodig hadden. Toezichthouders stellen strenge eisen aan de balanspositie van een bank: de verhouding tussen bezittingen en vermogen moet op peil blijven. Als aan de ene kant – door de miljardenafboekingen op kredietportefeuilles – de bezittingen fors minder waard worden, moet er aan de vermogenskant ook iets gebeuren. Een groeiend aantal zakenbanken lost dat op door nieuwe aandelen uit te geven – en die te verkopen aan staatsfondsen uit onder andere China en het Midden-Oosten. Die verschaffen de bank daarmee een kapitaalinjectie van een paar miljard, waardoor de balans versterkt wordt. In ruil daarvoor krijgen zij een belang van enkele procenten in de bank.

 BRON:NRC

Een op vijf wapent zich tegen crisis

(Novum) – Twintig procent van de Nederlanders heeft al maatregelen genomen tegen de internationale financiële crisis of is dat nog van plan. Ze stellen grote uitgaven bewust uit, kopen voorlopig geen huis of brengen hun spaargeld onder bij een andere bank. Bijna negen op de tien deelnemers verwachten dat de financiële crisis de Nederlandse banken zwaar zal treffen. Een kwart denkt dat er het komende jaar ook een Nederlandse bank failliet gaat. Een meerderheid van 54 procent verwacht dat de crisis een negatieve invloed heeft op het eigen huishouden. Mensen vrezen volgens EénVandaag vooral voor daling van hun pensioenen en aandelen. Ook zijn ze bang dat hun huis minder waard wordt. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA)  zegt dat in Nederland de banken en het toezicht daarop veel beter georganiseerd zijn dan in de VS. Mensen kunnen hun spaargeld gewoon op de bank laten staan, zei Bos. “Mijn geld staat er ook nog op. Er is geen enkele reden om in paniek te raken.”

Tips om te besparen in je huishouden

Ieder huishouden heeft te maken met een aantal zaken. De bedragen hiervoor kunnen soms aardig oplopen. Komt het bij jou ook regelmatig voor dat je geld tekort komt aan het eind van de maand? Hier vind je een aantal tips om te besparen op je huishouden.

Kies bewust je winkel uit voor je dagelijkse inkopen

Waar koop je de boodschappen? Let bij het kiezen van een winkel op de prijzen, aanbiedingen en service van de winkel. Ook de afstand  en de bereikbaarheid is bepalend. Neem deze punten voor jezelf in overweging en schrijf op waar je op kan besparen, let op folders en aanbiedingen. Neem de fiets in plaats van de auto, dit scheelt benzine en parkeergeld.

Ga naar de markt

Op de markt zijn artikelen vaak een stuk goedkoper dan in de winkel. Vooral aan het einde van de dag willen standhouders hun spullen kwijt waardoor ze deze nog goedkoper aanbieden. Ook bij de tweedehands markt is het de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Schroom niet om eens een artikel te bekijken en te vergelijken met de prijzen die winkels vragen voor een gelijk product.

Praktische tips om geld én energie te besparen

Wil je energie besparen. Kijk eens kritisch naar de apparaten in je keuken, want hier valt flink wat energie te besparen. Van koelkast tot vriezer, van vaatwasser tot kookplaat.

Hoe kun je energie besparen via de diepvries en koelkast

Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast. Dit duurt wat langer, maar het is beter voor het voedsel en je koelkast profiteert van de kou van de diepvriesproducten. Controleer ook regelmatig de temperatuur in de koel- en vrieskast met een speciale thermometer. De temperatuur in de koelkast moet +5° Celsius zijn, in de vriezer – 18° Celsius. Ontdooi de vriezer regelmatig; 1 cm ijsafzetting zorgt al voor een stijging van het elektriciteitsverbruik van 10%. Hiermee bespaar je al snel € 9,50 tot € 13,- per jaar. Stof ook de achterkant af, want dan werkt het apparaat efficiënter. Nog een tip: zet een koelkast niet dichtbij een radiator. Een koelkast bij een verwarming slaat vaker aan en dit kan oplopen tot 50% meer stroomverbruik. Moderne apparaten zijn vrijwel altijd veel energiezuiniger dan oude. Door oude koelapparaten te vervangen, kan de besparing oplopen tot wel € 150,- per jaar. Snel terugverdiend toch?!

Energie besparen via de vaatwasser

Doe de vaat altijd met een volle afwasmachine. Veel vaatwassers zijn aangesloten op de koudewaterleiding. Als je het apparaat aansluit op de warmwaterleiding zal het energieverbruik met 400 kWh per jaar afnemen en bovendien is de machine veel eerder klaar. Ook is het verstandig om vlak voor het aanzetten van de vaatwasser even de warmwaterkraan in de keuken open te draaien tot er warm water uitkomt. Dan neemt de machine direct warm water. In de gebruiksaanwijzing van het toestel staat vermeld of het toestel geschikt is voor aansluiting op een watertemperatuur van 60° Celsius. Bij twijfel kun je het beste contact opnemen met de energie leverancier of fabrikant.

Energie besparen via het koken

Heb je een elektrische kookplaat? Gebruik dan ook de restwarmte. Je kunt de kookplaat al uitschakelen voor het einde van de bereidingstijd, omdat ze nog lang warm blijven. En zet altijd het juiste formaat pan op het fornuis. Bij elektrische en keramische fornuizen scheelt dit al gauw 10 tot 20 kWh per jaar. Doe de deksel op de pan bij het koken. Hierdoor kookt alles sneller en bespaar je maar liefst 10% op de energiekosten voor koken. Door groente te wokken of te stomen in plaats van te koken, bespaar je 5 tot 6 m3 gas per jaar.  Ook als de frietjes nog niet helemaal gaar zijn, kun je de frituurpan al uitzetten. De pan blijft dan nog lang genoeg heet om alles af te bakken.

Kosten besparen binnenshuis

Er zijn genoeg dingen in je huis waar je op kan besparen. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting, maar ook zaken die te maken hebben met het onderhoud, warmte en water. Hiermee kan je zowel kosten als energie besparen. Op meubels kan je besparen door bijvoorbeeld gebruikte spullen te combineren met nieuwe. Je kan meubels bijvoorbeeld heel makkelijk tweedehands of gratis krijgen, ook kan je eens bij je familie informeren of zij nog meubels weg willen doen of misschien zelf ergens opgeslagen hebben. Deze meubels kan je voorzien van een opknapbeurt of opnieuw laten bekleden en dan zien ze er weer als nieuw uit. Sommige meubels, zoals bijvoorbeeld een kindercommode, heb je maar beperkte tijd nodig. Als je dit tweedehands koopt, kan je veel besparen terwijl de meubels er vaak toch nog erg mooi uit zien.

Neem dubbel glas

Als je enkel glas hebt gaat er veel warmte verloren. Enkel glas is inefficiënt en kost je onnodig geld. Een duurzame investering is dubbel glas, het is een investering die wat geld kost, maar het verschil heb je in een aantal jaar wel terug verdiend. Enkel glas vervangen door isolerend dubbel glas bespaart u zo’n 350 euro per jaar. Het bezorgt je dus een lagere gasrekening, maar het is ook nog eens beter voor het milieu. Isoleer je radiator Er gaat enorm veel warmte verloren door muren. Je kan het beste de muur achter de radiator met radiatorfolie bekleden, dit zorgt dat de warmte niet kan ontsnappen. Per radiator bespaart dit al snel 5 tot 10 % op warmteverlies van de radiator. Er gaat tevens veel warmte verloren via ramen. Door gordijnen en natuurlijk de ramen te sluiten, houdt u veel warmte binnen.

Waterbesparing

In de keuken, maar ook op de badkamer en het toilet kan veel water bespaard worden. Dit kan door gebruik te maken van doorstoombegrenzers, waterbesparende douchekoppen of waterbesparende toiletten. Het loont de moeite om je huis eens door te lopen en te kijken wat er mogelijk is. De aanschaf is een eenmalige investering die zich in korte tijd terugverdient. Elke bouwmarkt heeft deze producten tegenwoordig in zijn assortiment.

Tips voor zak-, kleed- en kostgeld.

Laat het kleedgeld afhangen van het inkomen en de vaste lasten. Wanneer je kind het bedrag niet genoeg vind, kun je voorstellen dat hij het zelf aan vult met zakgeld of door een bijbaantje te zoeken. Als je kind een vast inkomen heeft van een bijbaan, kun je kostgeld gaan vragen. Dit is niet alleen voordeliger voor jezelf, je kind heeft er ook profijt van; het is een goede voorbereiding voor wanneer hij op zichzelf gaat wonen.

Bepaal een vast kleedgeldbedrag

Laat het bedrag dat je aan de kinderen geeft, afhangen van zaken als inkomen en vaste lasten. Er is onderzocht dat mensen gemiddeld tussen de €20,- en €60,- euro aan kleedgeld per maand nodig hebben maar scholieren geven gemiddeld zo’n €50,- uit aan kleding. Deze richtlijn kun je dus gebruiken bij het bepalen van de hoeveelheid kleedgeld. Gemiddelde hoeveelheid zakgeld
Heb je geen idee wat normaal is om aan zakgeld per week te geven aan je kind? Het Nibud heeft de volgende tabel opgesteld:
Leeftijd        Bedrag per week
t/m 6 jaar     minder dan € 1,00
7-9 jaar        tussen € 1,00 en € 1,15
10 jaar         tussen € 1,00 en € 1,85
11 jaar         tussen € 1,00 en € 2,30
12 jaar         tussen € 2,30 en € 4,60
13 jaar         tussen € 2,75 en € 5,75
14 jaar         tussen € 3,50 en € 6,00
15 jaar         tussen € 4,15 en € 7,00
16 jaar         tussen € 4,60 en € 8,55
17 jaar         tussen € 4,60 en € 9,25

Het zal waarschijnlijk gebeuren dat het kind niet tevreden is met de hoogte van zijn budget. Geef dan aan dat het kind zelf een baantje zal moeten vinden of een deel van het zakgeld opzij zal moeten leggen als het kind meer geld voor kleding nodig heeft. Geef daarnaast als volwassene het goede voorbeeld hoe je moet omgaan met geld. Zo leer het kind om zorgvuldig met geld om te gaan.

Reacties

1 Reactie op "Weetjes en tips tijdens de krediet crisis"

  1. Inge op 12 augustus 2010 16:07 

    Soms is kwaliteit en iets meer betalen ook erg goed, gaat het ook langer mee. Hebben wij ook gedaan door een bankstel te kopen en echt hij is nog steeds mooi na 8 jaar.

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...