Emotie eten wat is dat nou precies?

15 februari 2011 door  
Geplaatst in Boeken

Uit-de-ban-van-emotie-etenEmotie eten is iets wat wij ons zelf hebben aangeleerd, kijk maar naar kinderen. Die kunnen stoppen met eten als ze voldaan zijn, meestal is dat nog voor dat het bordje helemaal leeg is. Als ouders heb je snel het idee dat je kind te weinig eet en word daardoor gedwongen om zijn of haar bordje leeg te eten. Als kind is ons aangeleerd omdat seintje van voldoende te negeren. Leer luisteren naar het seintje en wees bewust van wanneer en wat je eet. Wie eet als troots of beloning is niet op een gezonde manier met eten bezig.

Leer de emotie herkennen en erkennen

Nu zijn er verschillende soorten eters, maar emotie eten is wat 89% van de vrouwen doet. Als we verdrietig zijn, kunnen vrouwen zich goed verschuilen achter een snoepbui met alle gevolgen van dien. De emotie krijgt op dat moment niet de aandacht die het verdiend, het is een schijnoplossing. Een schuldgevoel naderhand, misselijkheid etc. zijn allemaal signalen die daarna weer vervallen in een snoep of eetbui. Een emotie krijgt niet de juiste aandacht als we vallen in een eet of snoepbui. Herken je emotie en relateer dit niet aan iets lekkers te eten, leer het beantwoorden op een passende en gezonde manier.

89% van de vrouwen eet emoties weg

Uit een recent onderzoek van tijdschrift Opzij (feb. 2011) onder Nederlandse vrouwen blijkt dat bijna negentig procent van hen haar emoties in meer of mindere mate weg eet. Dit emotie-eten wordt door de vrouwen zelf als problematisch ervaren. Opzij deed onderzoek onder vijfhonderd vrouwen naar hun relatie tot eten en hun gewicht. Hieruit wordt duidelijk dat Nederlandse vrouwen hard over hun gewicht oordelen. Tweederde van de ondervraagden vindt zichzelf te zwaar, terwijl in werkelijkheid maar 41 procent van de Nederlandse vrouwen te zwaar is. Opvallendste uitkomst is het aantal emotie-eters. Met maar liefst 89 procent blijken Nederlandse vrouwen echte emotie-eters te zijn, voor wie eten als troost of beloning dient. Lijnen blijkt een averechts effect op hun gewicht te hebben. Overheidscampagnes waarbij de nadruk ligt op afvallen en op wat iemand wel of niet mag en moet eten, werken dan ook niet.

Tip: Laat je begeleiden met emotie eten door het zelfhulpboek aan te schaffen.

Uit de ban van emotie eten

Gelukkig is er nu het zelfhulpboek , Uit de ban van emotie-eten (inclusief cd met mindfulness-oefeningen). Dat vanuit de nieuwste invalshoek en praktijkervaring een oplossing biedt om emotioneel eetgedrag van binnenuit definitief te doorbreken. Ga voor de test emotie-eten, mindful eten oefeningen en nog veel meer informatie naar: www.emotie-eten.nl

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...