Een zorgverzekering kiezen

30 november 2009 door  
Geplaatst in Tips en Tricks

zorgverzekering-2010Ben jij tevreden over je zorgverzekering? Zijn er twijfels of je wel juist verzekerd bent? Ieder jaar weer alles vergelijken, polissen opvragen, naast elkaar leggen en kijken waar je aankomend jaar goed aan doet. Uiteindelijk een lastig project, vind ik persoonlijk. Ik heb wat punten verzameld die ook voor jou belangrijk kunnen zijn, om ook voor aankomend jaar de juiste keus te maken voor de zorgverzekering.

Is een zorgverzekering verplicht

Dit word door de overheid bepaald en is dus wettelijk verplicht. Maar let op, het hebben van een basis verzekering is verplicht alles wat buiten het basis pakket valt is niet verplicht. Het basis pakket word door de overheid vastgesteld, waarin de kosten staan die gedekt worden voor geneeskunde. Alles wat jij buiten je basis pakket kiest, valt onder aanvullende verzekering. Dit is niet verplicht. Je kijkt naar je persoonlijke situatie en probeert dan in te schatten, welke hulp jij aankomend jaar nodig denkt te hebben. Best vreemd, maar goed zo heeft de overheid het bepaald en dus moeten wij ons verdiepen in allerlei verzekeraars en pakketen en de daarbij behorende premies. Ga je collectief via je werkgevers of die van je partner, ga je voor de gezinspolis, wat je ook gaat kiezen het blijft de vraag waar denk jij extra hulp voor nodig te hebben aankomend jaar? En weet je nu dat je in januari 2010 een behoorlijke onkosten post voor de tandarts kwijt bent of mocht je nu zwanger zijn, dan heb je kans dat een verzekeraar je weigert. Wees dus optijd om de juiste informatie in te winnen bij jou verzekeraar.

Veranderingen van het basis pakket januari 2010

De overheid heeft de een paar aanpassingen gedaan op het basispakket, ten aanzien van afgelopen jaar. Je zult in ieder geval een basisverzekering nodig hebben. De dekking en prijs van deze basisverzekering kan verschillen per verzekering. Maak een goede vergelijking tussen dekking en prijs.

 • Het eigen risico is per 1 januari 2010 verhoogd naar 165 euro. In 2009 was dat 155 euro.
 • De compensatie van het eigen risico, voor bepaalde groepen chronisch zieken, is verhoogd naar 54 euro.
 • De maximale vergoeding voor pruiken gaat omhoog van € 294 naar € 374.
 • Losse ‘voorzetkamers’, om vernevelde geneesmiddelen in te ademen, vallen in 2010 onder de basisverzekering.
 • Heeft u het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS)? Dan krijgt u ook het Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) vergoed. U krijgt geen MRA voor het verminderen van snurken.
 • In 2010 verdwijnt het geneesmiddel acetylcysteïne uit het basispakket. Het middel heeft onvoldoende gunstig effect op mensen met ‘chronisch obstructief longlijden’ (COPD).
 • Mandibulair repositie apparaat (een hulpmiddel voor het ademhalingsstelsel) in het basispakket opgenomen
 • Behandeling van ernstige dyslexie bij kinderen die op 1 januari 2010 7, 8 of 9 jaar zijn, zit in het basispakket. In 2009 gold dat alleen voor kinderen van 7 en 8 jaar.

8 Tips bij het kiezen van een ziektekostenverzekering

Hieronder staan wat punten die de aandacht verdienen op het moment je een keuze moet maken naar de juiste ziektekostenverzekeraar.

 1. Zijn er allergieën, chronische ziekten of kwalen die bij jou als persoon horen?
 2. In welke staat verkeerd jou gebit?
 3. Welke ziekten zijn er in jou familie ?
 4. Heb je een bril, lenzen of een hoortoestel?
 5. Het je een jong gezin, of kinderen die in de puberteit verkeren?
 6. Zijn er klachten waarbij een fysio- en/of manueel therapeut aan te pas moet komen?
 7. Uitgebreid pakket voor alternatieve geneeswijze.
 8. Wil je een eigen risico?

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars mogen hun polisvoorwaarden wijzigen. Voor 1 december krijgt u de nieuwe polis van uw huidige zorgverzekeraar (medio november). Het kan zijn dat de nieuwe polis duurder of ongunstig is voor uw situatie. U mag overstappen naar een andere zorgverzekering of verzekeraar. U mag elk jaar per 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat betekent dat u uiterlijk 31 december uw huidige verzekering opzegt. Voor 1 februari moet u zich bij een nieuwe verzekeraar hebben aangemeld. Dan bent u (met terugwerkende kracht) vanaf 1 januari verzekerd bij uw nieuwe verzekeraar. Voor de basisverzekering kunt u naar een andere zorgverzekeraar overstappen. Bijvoorbeeld omdat de premie lager is. De verzekeraar is verplicht u te accepteren voor de basisverzekering. Uw aanvullende verzekering mag u bij uw ‘oude’ verzekeraar laten. Dit wordt meestal afgeraden. Doordat de premie voor een ‘losse’ aanvullende verzekering vaak hoger is. Ook heeft de verzekeraar geen acceptatieplicht voor de aanvullende verzekering. Zij kunnen u dus weigeren.

Hoe zeg ik mijn zorgverzekering op

 1. U zegt zelf uw verzekering op. In de polisvoorwaarden staat hoe dit moet. Opzeggen bij uw ‘oude’ verzekeraar doet u bij voorkeur schriftelijk en aangetekend. Dan weet u zeker dat het goed gaat. Maak een kopie van de brief. Stuur uw brief vóór 1 januari op.
 2. De nieuwe zorgverzekeraar zegt voor u op. De nieuwe zorgverzekeraar kan voor u uw ‘oude’ verzekering opzeggen. Dit kan alleen als u zich vóór 1 januari aanmeld bij de nieuwe verzekeraar. Vraag altijd een bevestiging en bewaar deze.

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...