Doorkomende tandjes bij je baby

29 augustus 2009 door  
Geplaatst in Ouderschap

doorkomende-tandjesEr breekt een nieuwe fase aan, rond de vijf maanden kunnen zijn eerste tandjes doorkomen. Deze fase kan soms vervelend zijn voor baby’s, verschillende klachten kunnen tevoorschijn komen. Dit komt doordat hij bescherming heeft mee gekregen van jou voor de eerste vijf maanden, tegen bacteriën en virussen. Doordat je baby nu druk is om zelf afweerstoffen aan te maken is zijn weerstand lager, juist nu zijn eerste tandjes tevoorschijn komen. In sommige gevallen dus een onprettige periode, in veel gevallen hebben baby’s er geen last van.

 

Volgorde van tandjes die doorkomen

Tijdens je zwangerschap is de aanleg van het gebit bepaald,  in de meeste gevallen komen de tandjes in deze volgorde door. De onderste snijtandjes zijn als eerste aan de beurt daarna komen ze boven door. Als volgt komen de tandjes aan weerszijde daarvan door. Tussen de vijf en acht maanden komen alle acht de snijtanden door.

Herkenningspunten van doorkomende tandjes

Om er zeker van te zijn dat jou kindje bezig is met tandjes krijgen, kun je aan zijn tandvlees voelen. Er zal op het tandvlees een bobbel ontstaan die duidt er op dat er een tandje op komst is. Het tandvlees kan op die plek licht van kleur zijn, maar kan ook juist wat vuriger van kleur zijn en opgezet.

Veel voorkomende klachten

Aangezien de weerstand van je baby lager is in deze periode kunnen er de volgende klachten optreden. Je baby huilt meer, is onrustig en kan wat zeurderig overkomen. Door deze klachten kan het slapen onrustig verlopen omdat je kleintje pijn heeft. Diaree, overmatig kwijlen, luieruitslag en koorts zijn de meest overkomende klachten bij het doorkomen van tandjes. Als het tandje is doorgekomen en er zijn geen nieuwe tandjes op komst, dan horen de klachten te verdwijnen. Is dit niet zo, dan kan het natuurlijk ook zijn dat je baby ziek is.

Over het algemeen is het niet noodzakelijk om een arts in te schakelen tenzij de klachten ernstig of langdurig aanhouden. In geval van hoge koorts en koorts die langer dan een dag of drie aanhoud is het verstandig een arts te raadplegen.

Tips bij klachten om de pijn te verzachten

Klachten zijn helaas niet te voorkomen, maar je kan je baby wel helpen door de pijn de verzachten. Probeer het tandvlees te masseren met je vinger of met de achterkant van een klein lepeltje. Het meest gebruikte kindergeneesmiddel is Dentinox, het verdooft het tandvlees. Dentinox kun je op een wattenstaafje doen en het tandvlees mee in masseren. ( maximaal 4 keer per dag ) Gebruik je liever een homeopathisch kindergeneesmiddel, dan is Chamodent van VSM een geneesmiddel om de pijn te verzachten en op te vangen. Een paracetamol kan de pijn ook drukken, gebruik deze niet dagelijks anders heeft het geen effect meer . ( zie bijsluiter ) Wat ook kan helpen is  je baby te laten bijten op een bijtring, deze leg je van te voren in de koelkast zodat het tandvlees gekoeld word.

Reacties

2 Reacties op "Doorkomende tandjes bij je baby"

  1. mark beij op 29 februari 2012 18:45 

    Ahhhh ons zoontje heeft ook zulke pijnscheuten.
    Soms grijpt hij ineens naar zijn mondje en kan dan alleen nog maar huilen
    Zielig!!!!!!!

  2. chris op 15 april 2012 16:41 

    mijn dochter is nu 8 weken oud en de eerste tandjes komen nu al door 2 boven tandjes best vroeg zegt iedereen maar dat heeft ze van mij haar vader aangezien ik al 2 tandjes had bij de geboorte ik zie allemaal tips staan om de pijn te verzachten maar dat is voor babys van 5 maanden moet ik nu anders tewerk gaan omdat die van mij nog maar 2 maanden is

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...