De peuterperiode

12 april 2009 door  
Geplaatst in Peuter

wat is een peuterDe peuterperiode is van 1 tot 4 jaar, zodra je kind de instap naar de kleuterschool maakt is de peuterperiode voorbij en volgt automatisch de kleuterperiode. De peutertijd is een kritische periode waarin ze leren praten en ze zich ruim kunnen ontwikkelen in alles wat ze zien en horen om zich heen. Sociale rollen zoals leren delen, samen spelen en ga zo maar door, een peuter maakt grote vorderingen in zijn taal en motorische vaardigheden.

Wat is peuterpuberteit?

In de peuterpuberteit maakt je kind een fase door waarin hij zijn eigen identiteit aan het zoeken is. Hij is zijn grenzen aan het verkennen en probeert op eigen benen te staan. “Ik-ben-twee-dus-ik-zeg-Nee fase”,  je kind maakt een fase door om zijn eigen willetje te tonen en laat dat ook zeker merken. Het peuterwereldje draait vooral om de peuter zelf. Ikke, Zelluf Doen, en Nee zeggen. Een peuter van 2 kan nog niet delen en spelen met andere kinderen.

Hij merkt dat sommige dingen niet mogen, of geaccepteerd worden door zijn omgeving. Hij merkt dat hij een reactie krijgt op zijn gedrag. Je kind is koppig en heeft regelmatig driftbuien. Dit komt omdat zijn omgeving niet altijd snapt wat hij wil duidelijk maken. Het aantal buien neemt af zodra je peuter beter kan praten en hij zich duidelijk kan maken wat hij bedoeld of wil. Rond 3 jaar is hij heel wat rustiger. Deze fase is wat positiever.

Tips hoe je om kan gaan met driftbuien

Tip 1: Als de koppige momenten niet te hevig zijn, kan je hem het beste negeren. Vaak draait hij dan vanzelf weer bij
Tip 2: Wanneer je kind echt te ver gaat, maak dat dan meteen duidelijk
Tip 3: Blijf consequent en duidelijk, nee is nee. Geef je kind de ruimte om alles zelf te proberen
Tip 4: Moedig zijn pogingen aan. Dat geeft het kind zelfvertrouwen
Tip 5: Blijf positief gedrag stimuleren en prijs hem wanneer hij iets goed doet ( maak er samen een spelletje van )
Tip 6: Leidt je kind af zodra hij iets doet wat niet mag, probeer negatief gedrag om te zetten in positief gedrag

Natuurlijk is ieder kindje anders van aard je moet uitvinden wat bij jouw kindje het meest effectief is.

Waarom wordt mijn peuter driftig?

Een driftige peuter komt voort uit het feit dat hij jou iets wil duidelijk maken, hij wil zijn gevoelens uitleggen maar het lukt hem niet en hier word hij heel boos om. Vooral als hem iets niet lukt, zodra hij moe of ziek is kunnen deze buien soms hoog oplopen. Hij kan zich op de grond laten vallen, bonken met zijn hoofd op de grond, slaat met armen en schopt met zijn benen. Een kind is vaak moeilijk te kalmeren tijdens zo’n bui, zodra je zorgt dat hij zichzelf of zijn omgeving niet kan beschadigen kun je hem het beste uit laten razen.

Tips hoe je moet handelen tijdens een driftbui van je peuter

Bij een driftbui raakt je kind overspoeld door emotie: woede. Hij heeft geen beheersing over zichzelf en doet dingen die hij anders nooit zou doen, dat kan soms een angstige ervaring zijn. Bij sommige kinderen werkt beetpakken kalmerend, maar de meeste worden er nog razender van. Andere kindjes kalmeren weer beter door ze even in afzondering te plaatsen, zodat ze zelf tot rust kunnen komen. Schopt hij, slaat hij of gaat hij dingen kapotmaken, stel dan duidelijke grenzen. Geef zeker niet toe. Dat geeft je kind de indruk dat hij met een driftbui iets kan bereiken. In zijn ontredderde toestand kan hij wel wat troost gebruiken, ook al was de aanleiding tot de driftbui een conflict met jou. Door hem te troosten maak je hem duidelijk dat hij aanvaard wordt, maar niet zijn boosheid. Het is soms moeilijk om je te beheersen want woede is besmettelijk.
Maar wordt zelf niet kwaad en ga niet schreeuwen. Dat zal hem alleen nog woedender te maken. Schud je kind nooit door elkaar om het te kalmeren. Dit helpt niet en kan zelfs gevaarlijk zijn. Drift is niet vatbaar voor rede het is een emotie waar even geen controle over is. Niet straffen, of juist belonen door hem zijn zin te geven. Je moet voorkomen dat een driftbui kan gaan dienen om aandacht te krijgen. Wanneer je in omstandigheden verkeert dat de driftbui je in verlegenheid kan brengen, ga hem dan niet extra voorzichtig behandelen. Daardoor plaats je je kindje in een machtspositie. Dat is beslist niet goed voor jou of voor hem. Bovendien geeft onduidelijkheid en inconsequentie in regels een onveilig gevoel bij je kind.

Voor een peuter geldt, aandacht is aandacht in welke vorm dan ook!

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...