Als ambitieuze vrouw ga je netwerken

21 januari 2009 door  
Geplaatst in Tips en Tricks

netwerken-vrouwenVrouwen die elkaar willen inspireren, motiveren en informeren: ga werken aan je netwerk! Wil jij ook meer uit je werk en je leven halen en wil jij je blijven ontwikkelen? In Nederland zijn meer dan 30 vrouwennetwerkorganisaties, met meer dan 8000 leden. Tijdens deze bijeenkomsten worden er discussies, workshops en trainingen gehouden voor dilemma’s die jou bezig houden te lijf gegaan. Interessante, nuttige en leuke onderwerpen wisselen elkaar af en inspirerende sprekers delen hun ervaringen en adviezen. Daarnaast kun je een personal development traject volgen om jezelf ( nog) beter te leren kennen en erachter te komen wat écht bij je past.

Haal meer uit jezelf en uit je werk door te netwerken

Netwerken is niets anders dan het leggen van de juiste contacten om je te helpen bij het vinden van geschikt werk. Dat kan handig zijn als je voor het eerst op zoek bent naar een baan, maar natuurlijk ook als je verder wilt komen in je carrière. Als netwerker stel je jezelf twee vragen. Wat heb jij van mij nodig en wat wil ik van jou? Netwerken, ofwel doelgericht en systematisch omgaan met je contacten, is dé manier om professionele relaties op te bouwen. Je visie vergroten en informatie vergaren zijn daarbij je basisdoelen. Netwerken draait om aandacht en elkaar iets gunnen. Als je aandacht besteedt aan je gesprekspartner weet je wat hem beweegt en wat jij voor hem kunt betekenen. Het is tweerichtingsverkeer. Denk niet in de eerste plaats aan je eigen voordeel. Netwerken is geven het ontvangen komt later.

Welke personen delen jou netwerk?

In principe is iedereen die je kent of gekend hebt én die een positieve indruk van jou heeft. Je vrienden, je familie, je oude klasgenoten, docenten, mensen van je sportvereniging, (oud-)collega’s. Je netwerk is groter dan je denkt. Bovendien hebben mensen uit jouw netwerk zelf ook weer een netwerk. Zo kun jij je netwerk dus weer uitbreiden door gebruik te maken van contacten van anderen. Er is ooit uitgerekend dat je binnen drie schakels (de vrienden van de vrienden van jouw vrienden) toegang hebt tot alle mensen in Nederland.

Je netwerk kan niet groot genoeg zijn

Het op- en uitbouwen van je netwerk gaat vaak vanzelf. In je werk en privé ontmoet je nieuwe mensen en daarmee nieuwe mogelijkheden. Natuurlijk kun je mensen ook gericht benaderen voor jouw doelen, bijvoorbeeld door iemand te bellen voor een afspraak. Hoewel veel mensen dat lastig vinden, is het vooral een kwestie van doen. Dan zul je vanzelf merken dat netwerken vaak heel erg leuk is. Bedenk voor jezelf maar eens een situatie waarbij je anderen advies geeft, omdat je op een bepaald terrein meer kennis hebt dan de ander. Dat doe je waarschijnlijk met veel plezier en inzet. En dit geldt ook voor de persoon die jij benadert om te netwerken.

Work your network

6 Tips waar je beslist goed kan netwerken (uiteraard kun je altijd en overal netwerken)

Tip 1: Congressen, workshops en seminars
Tip 2: Borrels en recepties binnen en buiten je eigen bedrijf
Tip 3: Verjaardagen (blijf interessant, praat niet altijd alleen maar over je werk!)
Tip 4: Opleidingen, trainingen en cursussen
Tip 5: Via je online identiteit op internet
Tip 6: Door je aan te sluiten bij een vak- of regionaal netwerk of een netwerk van jonge professionals

YouTube voorvertoningsafbeelding

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...