Alles over zwangerschap

27 augustus 2009 door  
Geplaatst in Zwangerschap

zwangerschapGefeliciteerd de zwangerschapstest wijst uit dat je zwanger bent, natuurlijk wil je dan direct weten wat er allemaal in je lichaam gebeurt. Het vruchtje hoe ontwikkelt dit tot een baby in je baarmoeder? Het ontstaan van een zwangerschap gebeurt door het versmelten van een zaadcel en een eicel tot een bevruchte eicel in de eileider. In het beginstadium van je zwangerschap vind de aanleg van organen plaats, na ongeveer 12 weken begint de verdere groei van de baby.

De eerste weken van je zwangerschap

Een zwangerschap word berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, een zwangerschap telt daarom 40 weken. Doordat je lichaam een behoorlijke hormonale verandering doormaakt, kunnen er tijdens de eerste maanden van je zwangerschap klachten optreden op als hoofdpijn en overgeven. Als je zwangerschap in een later stadium verkeerd, kunnen er door lichamelijke verandering klachten optreden als maagzuur, vermoeidheid en incontinentie. Bij wat voor klachten dan ook, raadpleeg ten alle tijden je verloskundige of huisarts zijn kunnen je geruststellen of de klachten behandelen.

Hoe kort je ook zwanger bent, je lichaam is meteen druk met verschillende processen die in werking worden gezet. Er gebeurt zoveel in je lichaam, uiteindelijk moet er ook gezorgd worden dat er een gezonde baby ter wereld komt. Het placenta begint zich te vormen in de eerste weken van je zwangerschap. Het placenta is een orgaan dat ervoor zorgt dat voedingsstoffen via jouw bloed bij het bloed van de baby komt. De afvalstoffen van jouw baby worden via jouw lichaam afgevoerd. De ontwikkeling van het vruchtje dat in jouw baarmoeder gaat in een razend tempo.

In de eerste weken van je zwangerschap word de ongeboren baby een embryo genoemd, als de zwangerschap zich verder vordert praat men over een foetus. Je ziet nog niets, maar ondanks dat je baby zo piepklein is kun je toch last hebben van een aantal typische zwangerschapskenmerken. Veel voorkomende klachten kunnen zijn ochtendmisselijkheid, borsten die gevoelig zijn, vermoeidheid en je moet vaker plassen en je emoties die van links naar rechts schieten. Veelvoorkomend betekend zeker niet dat iedereen hier last van heeft, er zijn genoeg vrouwen die nergens last van hebben. Gelukkig zijn deze klachten vaak na de eerste drie maanden verdwenen.

Zwangerschap in de tweede maand

In het begin van de tweede maand van jou zwangerschap begint het hartje, het zenuwstelsel en het skelet zich al geleidelijk te vormen. Je baby ( word nog embryo genoemd) heeft een gewicht van 1 gram en bereikt een lengte van 2cm. In je baarmoeder zit volop beweging, maar jij zal nog wat weken geduld moeten hebben voordat je zelf deze beweging kan voelen. Oren, ogen en het puntje van de neus krijgen vorm na zo’n 9 weken zwangerschap. De ontwikkeling van de organen en navelstreng blijven verder uitgroeien. Misschien merk je al aan je kleding dat alles wat strakker gaat zitten en zie je dat je buik strakker staat, je kan je buik eigenlijk niet meer inhouden.

Zwangerschap in de derde maand

In de derde maand van je zwangerschap begint de foetus zich te vormen als een baby. De verhoudingen zijn niet goed, maar er word niets nieuws meer aangemaakt. De lichaamdelen en organen moeten zich verder in detail gaan ontwikkelen. Je zal tijdens de echo zien, hoe druk jouw baby (foetus) is. Armpjes en beentjes bewegen zich in een razend tempo. Aangezien jouw baby in vruchtwater drijft, slikt deze vruchtwater en ademt dus geen lucht. Zuurstof komt via jouw navelstreng bij jouw baby. Na deze maand gaan de meeste zwangere met klachten zich beter voelen, de misselijkheid neemt af en de energie komt ook meer terug.

Zwangerschap in de vierde maand

Na vier maanden zwangerschap worden de geslachtorganen ontwikkeld en kan dit op een echo zichtbaar zijn. Je baby groeit nu zo hard dat de kans groot is dat je de bewegingen zou kunnen voelen. Je baby is nu ongeveer 15 tot 20 centimeter en weegt 150 gram. Dat kleine hartje pompt per dag ongeveer 15 liter bloed rond. Deze fase is echt genieten, je bent nu gewend aan alle omschakelingen die een zwangerschap tot stand brengt. Je straalt en kan het nieuws gaan vertellen, je buik groeit maar zit nog niet in de weg.

Zwangerschap in de vijfde maand

In de vijfde maand weegt je baby bijna 250 gram en is nu ongeveer 30 centimeter. Je baby regeert op geluiden van buitenaf en hoort de hartslag van de moeder. De hartslag van de baby is nu ook hoorbaar ( zet eens een wc rolletje op je buik en laat je partner luisteren of het ritme van de hartslag te horen is.) Er treed een nieuwe fase op met eventuele zwangerschapsklachten, van het extra gewicht dat je meedraagt, moeilijke stoelgang, krampen, vermoeidheid een verhoogt hartslag.

Zwangerschap in de zesde maand

Na zes maanden zwangerschap kan de lengte variëren van 30 tot 35 centimeter met een gewicht van ongeveer 1,5 pond. De oogjes kunnen nu open en dicht, de longen blijven zich verder ontwikkelen. Als er tijdens het ademen van het vruchtwater de hik ontstaat heb je grote kans datje dat nu ook daadwerkelijk gaat voelen. Wimpers en wenkbrauwen zijn aanwezig, de aanzet voor een melkgebit binnen in het tandvlees zijn ook aanwezig. Je buik groeit nu als een razende, je huid heeft aardig wat te verduren. Bij jeuk die ontstaat door het uitrekken van je huid kan talkpoeder de jeuk verzachten. Wees lief voor je huid en blijf smeren, al vanaf de eerste weken van je zwangerschap.

Zwangerschap in de zevende maand

Na zeven maanden zwangerschap neemt langzaam aan de hoeveelheid vruchtwater af omdat je baby nu die ruimte nodig heeft. Doordat de ruimte in de buik afneemt, nemen de bewegingen ook af mocht je baby zich draaien of bewegen heb je wel kans dat je een elleboog of voetje ziet of voelt. Je baby is druk met reserves op te bouwen, een lekkere vetlaag voor na de geboorte. De foetus weegt nu ongeveer zo’n 2 pond en is ruim 35 centimeter.

Zwangerschap in de achtste maand

Aan het einde van acht maanden zwangerschap zijn de meeste organen klaar. De hersenen en de longen hebben zeker nog een paar weken nodig om zicht verder te ontwikkelen. Een lengte van zo’n 40 centimeter en ongeveer vijf pond heeft je baby nu bereikt. Het kan zijn dat er voor weeën optreden, je baby meldt zich dat het er bijna klaar voor is.

Zwangerschap in de negende maand

Bij negen maanden is de omvang van de buik en het extra gewicht kan nu voor jouw echt minder prettig gaan worden. Zodra je baby zich elke dag langer op zich laat wachten groeit hij toch 30 gram extra. Het geboortegewicht zit gemiddeld rond zeven pond en ongeveer een lengte van vijftig centimeter.

Dit artikel heb ik geschreven om een indicatie te geven van een gemiddelde zwangerschap. Elke zwangerschap is anders, en elke vrouw ervaart een zwangerschap op verschillende wijze. Lengtes en gewichten zijn niet meer dan een indicatie.

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...