10 tips om lichaamstaal te verbeteren

27 maart 2011 door  
Geplaatst in Tips en Tricks

tien-tips-lichaamshoudingBen jij bewust hoe jij communiseert via jou lichaamstaal? Het is belangrijker dan je denkt. Je kan communicatief vaardig en sterk zijn, maar je lichaamstaal kan er afbreuk aan doen. Ik heb 10 tips voor je genoteerd zodat je in het vervolg nog krachtiger kan communiseren. Deze tips kun je overal toepassen van vergadering, sollicitatie en privégesprekken. Wees allert want mensen kunnen lezen hoe jij je voelt en dit alles via je lichaamstaal.

 

1. Armen niet kruisen

Doe je armen niet over elkaar, dit geeft een gesloten houding. Zorg dat je open staat voor veranderingen en input.

2. Maak oogcontact

Zorg dat je tijdens het praten oogcontact maakt, uiteraard niet aan staren. Door oogcontact te hebben  geef je aan dat je naar de nader luistert en geïnteresseerd bent.

3. Toon interesse door te knikken

Knikken geeft aan dat je luistert, dat je mee gaat in het gesprek en begrijpt wat de ander bedoeld. Kijk wel uit voor overkill, anders lijkt u te veel op Woody Woodpecker.

4. Neem een ontspannen houding aan 

Ga niet stijf op het puntje van je stoel zitten, een beetje een ontspannen houding aannemen. Rechtop zitten met je schouders naar beneden, wees ontspannen. Ook hier: overdrijf niet. Helemaal naar achteren leunen komt arrogant en afstandelijk over, maar te ver naar voren oogt juist weer wanhopig.

5. Lach, maar niet om uzelf

Door af en toe te lachen zorg je voor een ontspannen sfeer. Maar om jezelf lachen oogt nerveus en onzeker, om je eigen grappen lachen is not done en arrogant.

6. Gezicht aanraking, geeft aan dat je nerveus bent

De betekenis van tijdens een gesprek je eigen gezicht aanraken geeft aan dat je onzeker of nerveus bent, tevens lijdt het erg af.

7. Houd je hoofd omhoog en rechtop

Wie het hoofd buigt, oogt onzeker en een beetje verloren.

8. Wees ontspannen

Wat voor uzelf langzaam lijkt, is dat voor je luisteraar meestal niet. Praat, loop, beweeg daarom iets langzamer, dit maakt je kalm en zelfverzekerd.

9. Hou dingen laag vast

Hou dingen lager dan je hart. Zo voorkom je dat je afstandelijk en gereserveerd overkomt.

10. Kies kleding die past bij jou

Voel je lekker in de kleding die je aanhebt, straal uit wie je bent. Het geeft je zelfvertrouwen als je lekker in je outfit zit.

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...